Pappa åtalad för mord på 1,5-åring i Eslöv

Pappa åtalad för mord på 1,5-åring i Eslöv

2023-04-18

Pappa åtalad för mord på sin 1,5-åriga barn som hittades död 9 december i en lägenhet i Eslöv. Pappan till ett 1,5-årigt barn har åtalats för mord efter vållande till sin sons död i Eslöv. Pappan ska ha tryckt barnets huvud bakåt tills han svimmade. Räddningstjänsten hittade pojken död i sin spjälsäng när de kom till platsen.

Faderns försvar


Under rättegången som inleddes i måndags spelades ett inspelat förhör med pappan där han erkänner vållande till barnets död, men förnekar mord. Han påstod att han bara ville tysta sitt gnällande barn. Pappans försvarsadvokat, Mats Molander, menade att pappan inte hade för avsikt annat än att stoppa barnet från att gnälla.

Tidigare rapporter om oro


Ororapporter inkom åtta månader före barnets död, i samband med att pappan togs in på psykiatrisk slutenvård. Socialtjänsten uppmanade dock pojkens mamma, som inte bodde hos pappan, att kolla upp hans välbefinnande innan hon lämnar över barnet till pappan. Samspelet eskalerade när pappan kom hem från sjukhuset. Pappan hade slutat med sina mediciner och avbröt öppenvården två månader innan barnets död. Han berättade att hans tillstånd förvärrades, men han informerade ingen om det. Barnets mamma hävdade dock att pappan hade berättat för henne att han tog sina mediciner.

Mamman och två av pojkens syskon yrkar på skadestånd för mordet på 1,5-åringen. Mamman säger att hon inte hade en aning om att pappans tillstånd hade förvärrats och att han slutat med sin medicin två månader innan händelsen. Moderns målsägandebiträde, Katarina Edgren Aldefors, sa att om modern hade vetat det skulle hon aldrig ha lämnat över barnet till pappan. 

Åtalspunkter och rättegång


Pappan åtalas för mord alternativt synnerligen grov misshandel och grov vållande till annans död. Han är också åtalad för att ha misshandlat barnet genom att ta hårt tag i kinderna, orsakat smärta och blåmärken. Rättegången väntas pågå i tre dagar. Åklagaren vill döma pappan för mord, medan pappan nekar till mord och säger att han inte hade för avsikt att döda sin son. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg