Gänguppgörelse i Sundsvall: 12 åtalade efter mordförsök

Gänguppgörelse i Sundsvall: 12 åtalade efter mordförsök

2023-11-21

Lämnades att dö - nu åtalas tolv personer

Tolv personer åtalas efter gänguppgörelsen i Sidsjö, Sundsvall, där två pojkar lämnades att dö. Åtalet omfattar tre personer misstänkta för förberedelse till mord, åtta personer för människorov och sex personer för försök till mord. Händelsen involverar en 20-årig man från Sundsvall, som både är misstänkt och brottsoffer i samma mål.

Nu har åklagare Jens Göransson väckt åtal i det stora målet.

Efter ett tidigare polistillslag i januari hade det varit relativt lugnt i Sundsvalls kriminella miljöer. Men i början av juli eskalerade situationen när gängen återigen hamnade i en uppgörelse. Enligt polisens utredning hade Foxtrotsidan planerat att döda en person i Sundsvall som tidigare varit måltavla i det tidigare stora gängmålet i januari.

Den 20-åriga måltavlan hade länge varit en del av Dalennätverkets Sundsvallsfalang och var även misstänkt i en tidigare ouppklarad dödsskjutning i Korsta i Sundsvall i december 2020.

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Tre unga skyttar i åldrarna 14, 15 och 16 år hade rekryterats av Foxtrotsidan för att döda 20-åringen. En 24-årig man med kopplingar till Sundsvall hade ordnat bostad åt dem. Planerna började spridas inom de kriminella kretsarna, och måltavlan själv fick kännedom om hotet.

På kvällen den 9 juli sökte en grupp personer, med 20-åringen i spetsen, upp de tre lejda skyttarna, övermannade dem och bortförde dem. De utsattes för svår misshandel under flera timmar, och två av tonåringarna överlämnades svårt skadade i villaområdet i Sidsjö mitt i natten.

De två svårt skadade tonåringarna sökte hjälp i ett hus och var tvungna att sövas ner på sjukhuset på grund av allvarliga skador.

I det rättsliga förfarandet åtalas totalt 12 personer med kopplingar till de två gängnätverken. Åtalet inkluderar både förberedelse till mord och mordförsök med mera. En av de tre lejda skyttarna, som ännu inte fyllt 15 år, åtalas inte på grund av sin låga ålder och blir istället ett ärende för de sociala myndigheterna.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här.

 

Foto: Polisen

Varukorg