Fyra män döms för förberedelse till mord i Vårberg

Fyra män döms för förberedelse till mord i Vårberg

2024-03-05

I en uppmärksammad rättsprocess har fyra unga män funnits skyldiga till förberedelse till mord i Vårberg, Stockholm. Förberdelserna som föregick med planer på att ta livet av en specifik person, har kopplingar till tidigare våldsdåd i Stockholm och till  Foxtrot nätverket.

Koppling till tidigare mord
De dömda individerna planerade att mörda sonen till en man som mördades i Tullinge den 2 mars 2023. Deras handlingar speglar de allvarliga konsekvenserna av gängrelaterad brottslighet och dess inverkan på samhället.

Straff och inblandade parter
Bland de dömda återfinns en 19 åring, som fått det längsta straffet på elva år och tio månaders fängelse för bland annat förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott. En 16-årig pojke har dömts till sluten ungdomsvård för liknande brott, medan en 23 årig och 26 årig man har dömts till fängelse på fem år respektive fyra år och tio månader för förberedelse till mord och vapenbrott.

En 21-årig kvinna som stod anklagad för medhjälp till förberedelsen av mordet, har frikänts från alla anklagelser.

Bevis och utredning
En viktig del av utredningen har bestått av meddelanden från olika chattar samt vissa medgivanden från de åtalade. Denna bevisning har varit avgörande för att knyta de anklagade till brotten och demonstrerar den tekniska aspekten av moderna brottsutredningar.

Nationellt samarbete mellan kriminella
Utredaren Jenny Sandquist betonar hur individerna, från olika delar av landet inklusive Stockholm, Eskilstuna, och Kalmar, samarbetade i syfte att begå våldsbrott. 
– En stor del av bevisningen i ärendet har bestått av meddelanden från olika chattar samt vissa medgivanden från de åtalade. Domen visar också att personer från olika delar i landet med kriminell livsstil, i det här fallet Stockholm, Eskilstuna och Kalmar har ställt sina resurser till förfogande för att begå eller underlätta för andra att begå våldsbrott i Stockholmsområdet, säger Jenny Sandquist, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm syd.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg