Fem svenskar från Foxtrotnätverket gripna i Tunisien för brott

Fem svenskar från Foxtrotnätverket gripna i Tunisien för brott

2023-10-29

Gripandet relaterat till intern konflikt inom kriminella Foxtrotnätverket.

Fem svenska medborgare har nyligen gripits i Tunisien, enligt rapporter från både lokala och svenska medier. Gripandet inträffade när svenskarna var på väg till kuststaden Hammamet. Rapparen 5iftyy ska vara bland de gripna. En husrannsakan efter ett narkotikafynd i deras bil resulterade i beslag av cannabis, narkotikaklassade tabletter samt två pistoler.

Enligt uppgifter från Expressen kopplas detta gripande till det kriminella Foxtrotnätverket. Minst tre av de gripna har tidigare setts bära rävringen – en symbol för deras lojalitet till Rawa Majid, även känd som "Kurdiska räven". Flera av dessa individer har under en längre tid utgjort en del av Majids innersta krets.

Ett fotografi som cirkulerar i medier visar fem svenska pass, nio mobiltelefoner, fem kartor med tabletter och en haschkaka. På ett annat fotografi syns de gripna männen med ryggarna mot kameran.

Foto: Narkotika och mobiltelefoner omhändertagen av den Tunisiska polisen. 

Bakgrund till gripandet kan spåras tillbaka till en intern konflikt inom Foxtrotnätverket, där ledande figurer som Ismail ”Jordgubben” Abdo och Rawa Majid står på motsatta sidor. Denna konflikt har uppenbarligen nått ända till Tunisien, där de nu gripna individerna misstänks för både vapen- och narkotikabrott.

Svenskarna hade nyligen deltagit i en sändning på Instagram, där Rawa Majids högra hand, Mustafa ”Benzema” Aljiburi, dök upp. Detta efter rykten om att "Benzema" hade mördats i Irak. Under sändningen riktades hot mot både Ismail ”Jordgubben” Abdo och en åklagare. Det senare hotet har sedan polisanmälts.

Sedan gripandet har svenskarna förhörts, och tunisiska medier bekräftar att de fortfarande är frihetsberövade i landet.

Detta är en pågående händelse, och fler uppdateringar kan förväntas allteftersom utredningen fortskrider.

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet


Foto: Tunisiska polisen

Varukorg