Fängelsedomar i Ica-härvan - Största insiderbrottet i Sverige

Fängelsedomar i Ica-härvan - Största insiderbrottet i Sverige

2023-12-06

Historisk Insiderhärva - 16 personer döms
16 personer har dömts i den största insiderhärvan i Sveriges historia, där Ica-handlare och deras familjer tjänade miljoner på aktiehandel. Bland de dömda är tre personer som dömts till fängelsestraff och två som har belagts med näringsförbud.

Omfattande Insiderbrott i Ica-affären
Flera personer inblandade i Ica-härvan har fällts för grova insiderbrott. Tingsrätten har beslutat om fängelsestraff för tre av de inblandade, där en döms till ett ovanligt långt straff. Han dömdes till fängelse i tre år och två månader samt näringsförbud i fem år. Han ska enligt åtalet ha tjänat 10 miljoner kronor på aktieköp. Rådmannen Ylva Aversten betonar att detta är det högsta utdömda straffet i liknande mål i Sverige.

Insiderinformation Ledde till Omfattande Vinster
Misstankarna rörde en högt uppsatt person inom Ica som spridit hemlig information om ett offentligt bud från Ica-handlarnas förbund och pensionsjätten AMF. Denna information användes för att göra vinster på aktiemarknaden.

Bevisen i målet inkluderade handelsmönster och kommunikation mellan de åtalade. Över 80 miljoner kronor i aktieaffärer och samtidiga transaktioner har varit centrala i bevisföringen.

Näringsförbud för Huvudpersoner
En av de centrala personerna, ägare till en stor Ica maxi-butik, döms till tre år och två månader i fängelse samt näringsförbud. Denna person anses också ha spridit insiderinformationen vidare. Straffskalan för grova insiderbrott i Sverige når upp till sex år, men det här fallet markerar det högsta straffet som dömts ut de senaste tio åren.

För de inblandade i härvan beslutades om förverkande av totalt 16,3 miljoner kronor i brottsvinster. Den dömda maxi-handlaren och hans bolag ska även betala en företagsbot på 5 miljoner kronor.

Villkorliga domar för övriga inblandade
Personen ansvarig för läckan av insiderinformationen döms för grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation till villkorlig dom och samhällstjänst. Övriga åtalade som fälls får villkorliga domar, samhällstjänst eller dagsböter.

 

Läs: Förundersökningsprotokollet om ica-härvan här

 

Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Varukorg