ICA-skandalen - 18 personer åtalas för Insiderbrott

ICA-skandalen - 18 personer åtalas för Insiderbrott

2023-05-16

ICA-härvan fortsätter att nystas upp när 18 personer åtalas för sin påstådda inblandning i spridning av olaglig insiderinformation. Skandalen, som har fångat allmänhetens uppmärksamhet, kretsar kring misstankar om att Ica-handlarna tjäna över 20 miljoner kronor med olagliga medel.

LÄS: Förundersökningsprotokoll på nätet


Åtal mot 18 personer


Ekobrottsmyndigheten, med ansvar för lagföring av miljö- och ekonomisk brottslighet, har formellt åtalat 18 personer för deras misstänkta inblandning i insiderhandel kopplat till ICA-aktien. Myndigheten släppte ett pressmeddelande som beskriver åtalspunkterna, inklusive ett krav på att cirka 20,5 miljoner kronor ska förverkas som ersättning för brotten. Dessutom begär åklagaren affärsförbud som sträcker sig från tre till fem år för de åtalade.


ICA-aktieaffären


Den påstådda brottsliga verksamheten ägde rum hösten 2021, vid ICA-handlarföreningens och AMFs förvärv av ICA-aktier från Stockholmsbörsen. Händelsen utspelade sig initialt med gripandet av 13 individer i våras, och efterföljande utredningar har involverat ytterligare misstänkta i insiderhandelssystemet.

Bland de åtalade sticker en man från Blekinge ut för sin misstänkta inblandning i spridningen av den sekretessbelagda informationen. Personen, känd för att ha haft uppdrag för ICA central, skaffade sig kunskap om affären och spred den vidare. Både spridning och agerande av sådan insiderinformation är olagligt enligt svensk lag.


Åklagarens perspektiv


Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten, belyste bevisen och agerandet som ledde fram till åtalet. Genom förhör och säkrande av bevis har åklagaren förstärkt sin uppfattning om att flera personer agerade utifrån insiderinformationen, som då var okänd för marknaden. Åklagaren vill ålägga de tilltalade företagsförbud på allt från tre till fem år samt förverkande av cirka 20 miljoner kronor som ersättning för deras brott.


Största utredningen i svensk historia


Denna utredning är en av de största i sitt slag i Sverige, med tilltalade främst från södra Sverige, med många från Blekinge och Småland. Tolv av de misstänkta åtalas för grova brott, medan de återstående sex åtalas för brott av mindre grad. Det är värt att notera att alla åtalade nekar till brott.
 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Privat

Varukorg