Domen: 18 års fängelse för skjutning i Umeå

Domen: 18 års fängelse för skjutning i Umeå

2024-01-19

20-åring döms till 18-års fängelse för mordförsöket i Umeå

Skjutning knuten till narkotikahärva i Stockholm
I april förra året inträffade en skjutning i centrala Umeå, en man som hade lurats ut blev svårt skottskadad. Åklagaren har kopplat händelsen till narkotikan från Dalennätverket i Stockholm, med motivet att eliminera en konkurrent. Umeå tingsrätt har dömt den huvudmisstänkta skytten till 18 års fängelse, medan en medhjälpare döms till 15 års fängelse. 23-årige "Don Svensson", som var åtalad för anstiftan till mordförsöket, frikänns för detta brott men döms istället för grovt narkotikabrott till sex års fängelse.

Åtta personer döms i målet
Den 28-årige mannen som sköts överlevde mordförsöket. Rådmannen Magnus Bygdemark framhöll att det inte fanns några förmildrande omständigheter vid skjutningen. Totalt döms åtta personer i målet för brott som sträcker sig från narkotikabrott till försök till mord. Åklagare Anders Norberg poängterade att skjutningen inte bara syftade till att mörda en konkurrent utan också att skapa skräck och kontrollera narkotikamarknaden. Konflikten är kopplad till den ökända Dalennätverket, som främst är etablererad i Stockholm men som också på senare tid har etablerat sig i andra städer runt om i landet. 

Polisens utredning avslöjade en större nätverk med vapen och narkotika, och flera personer, däribland skyttens syster och mamma, döms för medverkan i brottsligheten. Målet inkluderar brott såsom mordförsök, anstiftan till mordförsök, grovt skyddande av brottsling, grova narkotikabrott, och vapenbrott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket i Umeå här

 

Foto: Polisen

Varukorg