Den 10 augusti 2024 sköts 56-årige Gustaf Malmquist ihjäl i sitt hem i Skurup. En av mördarna, en 14-årig pojke, döms för mord men slipper straff, vilket återigen sätter fokus på de problem som uppstår när kriminella gäng utnyttjar minderåriga för att undgå rättsliga konsekvenser.
Mordet kopplat till gängkonflikt och barnsoldater
Mordet på Gustaf Malmquist är kopplat till det ökända Foxtrot-nätverket och dess efterlysta toppfigur ”Dybala”, som enligt åklagare styrde delar av planeringen från Irak. Bakgrunden till mordet härrör från en konflikt mellan Malmquists son och Foxtrot-nätverket. Som en hämnd för en tidigare händelse, där sonen hade behållit vapen från ett planerat mord, beordrades mordet på fadern.
Den 14-årige gärningspersonen, som rekryterats av en jämnårig vän från den nybildade gänggruppen “Iskalla grabbar” (IKG), tog sig beväpnad till Skurup. Efter att ha krossat en altandörrs fönster, tog han sig in i bostaden och avrättade Gustaf Malmquist. Mordet dokumenterades i en mobiltelefon, och betalningen, på 100 000 kronor i kontanter, hämtades i Göteborg två dagar senare. Barnsoldaterna i IKG hade fått direktiv från Foxtrot och belönades med pengar, status och tillgång till vapen.
14-årig gärningsperson döms utan straff
I domen från tingsrätten konstateras att den 14-årige gärningspersonen, Mahdi Noroso, är skyldig till mord samt försök till mord på Malmquists två söner, som precis innan mordet lämnat huset. Han döms även för grovt vapenbrott. Eftersom han är under 15 år, kan han dock inte dömas till straff enligt svensk lag. Domen fastställer hans skuld genom en bevistalan, men eftersom han är omyndig, får han ingen rättslig påföljd.
En annan ung gärningsperson, en 14-åring som även var inblandad i mordet, döms för stämpling till mord, anstiftan till mord samt grovt vapenbrott. Även han slipper straff, trots att han anses ha haft en central roll i planeringen och genomförandet av mordet.
Kritik mot lagstiftningens effekter på gängbrott
Fallet har återigen väckt kritik mot hur svensk lagstiftning hanterar unga gärningspersoner i organiserad brottslighet. Kritiker menar att systemet, som är avsett att skydda minderåriga från kriminalitet, i praktiken gör det lättare för gäng att utnyttja unga som "straffimmun personal". Barnen rekryteras för att bära vapen, planera mord och genomföra brott utan att möta rättsliga konsekvenser.
Skadeståndsanspråk och osäkerhet om ersättning
De inblandade barnen åläggs att gemensamt betala skadestånd till offrets tre söner samt dödsboet, vilket uppgår till nära 372 000 kronor. Eftersom de är omyndiga och saknar betalningsförmåga, är det osäkert om de drabbade någonsin kommer att få någon ersättning. Tingsrätten avslog också skadeståndsanspråk från en av de vuxna sönerna samt från den mördades ex-hustru.
Läs: FUP om fallet på krimfup.se
Läs: Domen om fallet på krimfup.se
Foto: Polisen