Åtal väcks mot man för mordet på gravida Saga i Örebro

Åtal väcks mot man för mordet på gravida Saga i Örebro

2024-03-27

En 21-årig man har formellt åtalats för mordet på 20-åriga Saga, som var höggravid vid tidpunkten för hennes död i en lägenhet i Örebro. Händelsen, som inträffade den 29 april förra året, har nu lett till åtal med anklagelser om ett hedersrelaterat brott.

Saga, som befann sig i sjunde månaden av graviditeten, förväntades få en pojke. Tyvärr kunde inte barnets liv räddas. Enligt åklagare Elisabeth Anderson, förundersökningsledare, tyder bevisningen på att den anklagade, Sagas 21-årige pojkvän, tog hennes liv för att "bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder".

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

Bakgrund till brottet och åtalet

Åklagaren framhåller att mannen planerade att avslöja relationen och graviditeten för sin familj, vilken inte godkände hans val av partner på grund av religiösa skäl. Efter att ha misslyckats med att följa igenom med sitt löfte, anklagas mannen nu för att ha strypt Saga till döds i stället.

Bevisning vid brottsplatsen, inklusive DNA under Sagas naglar och analyser av mobiltelefoner, stärker åtalet. Det framgår också att mannen önskade att Saga skulle genomgå en abort, trots hennes önskan att behålla barnet. Dessutom avslöjas att mannen hade en annan relation vid sidan av sitt förhållande med Saga.

Samhällets reaktion

Sagas tragiska bortgång har skapat en stark reaktion i samhället, med en omfattande manifestation i Örebro till minne av henne och som en protest mot våld mot kvinnor. Sagas familj och anhöriga har uttryckt djup sorg och beskrivit henne som en person som ivrigt såg fram emot moderskapet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet här

 

Foto: Polisen

Varukorg