Åtal mot toppmäklare för ekobrott i Stockholm

Åtal mot toppmäklare för ekobrott i Stockholm

2024-03-07

I hjärtat av Stockholm har en framstående fastighetsmäklare, känd för en snabba karriär inom exklusiva bostadsförsäljningar, åtalats för anklagelser om omfattande ekonomiska brott. Denna utveckling följer efter en omfattande razzia av Ekobrottsmyndigheten mot mäklarfirman under en morgon i maj föregående år.

En 40-årig man, grundare av mäklarfirman och en annan individ med anknytning till verksamheten greps och var häktade under en period förra våren. Trots rättsprocessen har den anklagade mäklaren fortsatt att bedriva verksamhet genom ett annat bolag.

Det nu aktuella åtalet omfattar anklagelser om grovt näringspenningtvättsbrott, grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott som bedöms ha pågått från 2015 till 2022.

Linda Johansson, kammaråklagare, lyfter fram att ärendet primärt rör sig om två individer, den officiella representanten för mäklarfirman och en annan person som pekas ut som den faktiska ledaren. Dessa två, tillsammans med ytterligare två misstänkta förnekar samtliga inblandning i de anklagade brotten.

Vad åtalet innefattar

De centrala anklagelserna innefattar:

  • Grova bedrägerier: Fokus ligger på bolånebedrägerier där falska inkomstuppgifter använts för att felaktigt få banklån godkända. Detta inkluderar användning av förfalskade arbetsgivarintyg och lönespecifikationer.
  • Grova bokföringsbrott: Anklagelserna innefattar att de åtalade negligerat sin bokföringsskyldighet genom att undanhålla stora summor pengar, vilket klassas som systematisk och därmed grov brottslighet.
  • Grov näringspenningtvätt: Här fokuseras det på misstänkt penningtvätt i samband med fastighetstransaktioner.

Åklagarsidan eftersträvar ett sjuårigt näringsförbud för de huvudsakligt åtalade samt böter uppgående till sju miljoner kronor för deras företagsverksamheter.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Ekobrottsmyndigheten

Varukorg