73-årig man dömd till 16 år för mäklarmord i Växjö

73-årig man dömd till 16 år för mäklarmord i Växjö

2023-05-11

Olof Lessmark, 73 har dömts till 16 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en 71-årig mäklare i stadsdelen Teleborg i Växjö i november 2022.

Bakgrund till konflikten

Offret befann sig i en utsatt position i sitt hem när han dödades det konstaterade tingsrätten i sin dom. Den åtalade, Olof Lessmark, anhölls strax efter händelsen misstänkt för mord. Bakgrunden till mordet var en konflikt om en husaffär, där den nu dömde mannen var säljare och offret en mäklare.

Omtyckt man med akademisk bakgrund

Lessmark var en ansedd man med en stark akademisk bakgrund inom limnologi. Han var mycket uppskattad för sitt arbete med att rädda lax i Mörrumsån och kräftor i de småländska sjöarna samt att etablera öring i sjöarna. Men det vände när han sålde sitt hus som han egentligen inte ville sälja, enligt egen utsago. Husförsäljning drev honom att mörda sin mäklare som hämnd

Noggrant planerat utförande

I domen konstaterade tingsrätten att mordet föregåtts av noggrann planering. Mordet var en hämndaktion för en fem år gammal fastighetsaffär. Offret befann sig i en utsatt position i sitt hem, vilket gjorde mordet lättare att genomföra.

Beslut om överklagande försenat

Åklagaren har ännu inte beslutat om de ska överklaga domen. — Jag hade begärt livstids fängelse, nu var det 16. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska överklaga, säger åklagare Emma Berge.

Tingsrättens dom

Idag föll domen i Växjö tingsrätt. Den 73-årige mannen dömdes till 16 års fängelse. Tingsrätten valde att ta hänsyn till mannens ålder, varför han inte dömdes till livstids fängelse. 73-åringen har själv hävdat att tidpunkten för brottet, alltså på pricken fem år efter husförsäljningen, var en slump. Men tingsrätten hävdar att sannolikheten för det är så pass låg att man kan bortse från detta. Mordet var alltså inte stundens ingivelse, utan hade snarare förelagts av noga planering.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg