71-åring sköts till döds i Växjö – 73 åring åtalas

71-åring sköts till döds i Växjö – 73 åring åtalas

2023-03-26

Den 22 november 2022 inträffade en uppmärksammad skottlossning i Växjö, som resulterade i att en 71-årig man dog. Gärningsmannen, en 73-årig man från samma stad, har nu åtalats för mord och sitter nu häktad på sannolika skäl. Enligt åtalet var motivet till mordet en konflikt kring en husförsäljning där båda parter var inblandade.

Den misstänkte ska ha skrivit ner sina planer och skrivblocket har blivit en del av bevisningen. Åklagaren Emma Berge har uppgett att motivet till mordet var en flera år gammal husförsäljning där offret var mäklaren. Fem år tidigare hade offret sålt ett hus till den misstänkte som senare ångrade sig. Köpekontraktet var dock redan klart, och de hade ingen kontakt sedan dess.

Mordvapnet som användes vid skjutningen var ett hagelgevär och den misstänkte hade licens för det. Den åtalade mannen ska ha kastat vapnet i sjön Mien, där det senare hittades av polisen.

Efter mordet ska den misstänktes liv ha förändrats, och han hade inget hem, han bodde på hotell eller sin bil. Åklagaren Emma Berge kommenterar saken ifråga på följande sätt 

- I hans värld finns ett fel, om han bara hade haft sitt hus så skulle allt vara bra, säger åklagare Emma Berge.

Erkännandet av den 73-årige misstänkte för dödandet av ett 71-årigt offer väcker frågor om hans psykiska tillstånd. Enligt resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen verkar gärningsmannen dock inte lida av någon allvarlig psykisk störning. Trots detta har Socialstyrelsens rättsliga råd uppmanats att göra en ny bedömning i ärendet.

– Det har skett på den misstänktes begäran och om man inte är eniga i den rättspsykiatriska undersökningen så finns en möjlighet att låta Socialstyrelsen titta på detta, säger åklagare Emma Berge. 
Om det blir en ny bedömning i ärendet eller inte återstår att se.
Rättegången startar den 29 mars i Växjö tingsrätt. 


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg