19-åring döms för felskjutning på uppdrag av Foxtrotnätverket

19-åring döms för felskjutning på uppdrag av Foxtrotnätverket

2023-10-19

Mord i Haninge: 19-årig Man döms för felskjutning

I mars 2022 skedde ett mord i Haninge, söder om Stockholm. Nu dömer Svea hovrätt den 19-årige mannen som sköt ihjäl en annan man i en bil. Han tros ha agerat på uppdrag av Foxtrotnätverket under gängledaren Rawa Majid. Men mordoffret visade sig inte vara den tänkta måltavlan.

Händelseförlopp

Den 4 mars 2022 var en man i 30-årsåldern i färd med att parkera sin bil utanför en restaurang i ett industriområde i Haninge när han sköts ihjäl. Han träffades av minst tio skott och avled omedelbart på platsen. Bilen stod parkerad nära mc-gänget Bandidos lokal, vilket ledde åklagare Anna Hankkio att tro att skytten misstog offret för en Bandidosmedlem.

Domen och Bakgrunden

I tingsrätten dömdes den nu 19-årige mannen till 11 års fängelse för mordet, samt för två fall av förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott. Svea hovrätt justerade domen, och mannen dömdes nu till tio års fängelse. Om han hade varit äldre än 18 år vid brottstillfället, hade han dömts till livstid. Flera andra individer dömdes i samma mål för olika brott, med straff som varierar från fyra till nio år.

Bakgrunden till mordet ligger i en konflikt mellan mc-gänget Bandidos och kriminella nätverk, inklusive Foxtrotnätverket ledd av Rawa Majid. Majid, som är efterlyst, är häktad i sin frånvaro för inblandning i en av mordplanerna. Huvuddelen av bevisen mot honom kommer från chattar där han tros ha instruerat andra att attackera medlemmar från Bandidos.

En annan skjutning, som inträffade på ett gym i Stockholm den 28 mars 2022 där en man dödades, har också kopplats till denna konflikt, där den egentliga måltavlan återigen var en man från Bandidos.

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Haninge här

 

Foto: Polisen

Varukorg