Vårdnadstvist slutar i tragedi: Pappa åtalas för mord

Vårdnadstvist slutar i tragedi: Pappa åtalas för mord

2023-04-05

I en tragisk händelseutveckling hittades åttaårige Tintin död i sin pappas lägenhet i Luleå. Pojkens pappa har åtalats för mord och en polisavspärrning har varit på plats i tre månader medan åtal väckts.

Kom inte hem efter besök hos pappa
Den 8 januari ringde Tintins mamma polisen efter att hennes son inte kommit tillbaka från ett besök hos sin pappa. När polisen kom till lägenheten upptäckte de Tintins kropp i badkaret. Även pappan befann sig i lägenheten med livshotande skador och greps därefter misstänkt för att ha dödat sin egen son.

Fallet har väckt protester och krav på lagändringar. Statsminister Ulf Kristersson har visat sig vara villig att se över gällande lagstiftning och barnombudsmannen har efterlyst att barn ska ha egna ombud i rättsprocesser.

Planerat mordet länge
Åklagaren hävdar att pappan planerat mordet med hänvisning till bevis för att han sålt sin bil och överfört en stor summa pengar utomlands innan brottet.
-Det styrks också av ett utdrag i en anteckningsbok där han skrivit ”att döda för att rädda”, säger Lindha Strömberg åklagare i målet.
Linda Strömberg säger också att ett tänkbar motiv kan ha varit ett fleraårigt vårdnadstvist.
– Vi har inte ett 100-procentigt motiv, men det är klart att den pågående vårdnadstvisten har haft en inverkan på hans beslut - säger åklagare Lindha Strömberg.

Orosanmälningar mot pappan
Pappan har vägrat svara på frågor om vad som hänt och en rättspsykiatrisk utredning tyder på att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Efter gripandet har pappan varit under rättspsykiatrisk vård och en mindre mental undersökning (7 §) tyder på att han kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. Medan pappan var sjukskriven veckorna fram till Tintins död på grund av sömnproblem, tror han inte att han har några psykiska problem. Mordet på 8-årige Tintin har väckt upprördhet och många ifrågasätter varför pappan fick ha kontakt med sin son trots varningssignaler.

Orosanmälningar tyder på att pappan hade uttryckt oro över besöken själv och hade blivit varnad av Tintins skola. Trots detta fortsatte kontakten, vilket i slutändan ledde enligt åtalet till den unga pojkens död.

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Varukorg