Vapenfabrik avslöjad i Lekebergs kommun: 4 män dömda

Vapenfabrik avslöjad i Lekebergs kommun: 4 män dömda

2023-07-17

Fyra män inblandade i att driva en hemlig vapenfabrik i Lekebergs kommun har dömts efter att deras illegala verksamhet uppdagats. Med hjälp av avancerad 3D-teknik tillverkade dessa personer vapendelar i en fastighet belägen i Lekebergs kommun, vilket ledde till att de greps och åtalades. Örebro tingsrätt har nu dömt till fängelsestraff till tre av de fyra åtalade som var inblandade i denna mycket farliga operation.

Omfattande illegal vapenhandel

De tilltalade organiserade en omfattande affärsverksamhet, lockade köpare, fullföljde order och utarbetade planer för vapenöverföringar. Åklagaren avslöjade att de vapnen som tillverkades och såldes var av exceptionellt farlig karaktär och utgjorde ett betydande hot mot den allmänna säkerheten. Den olagliga arsenalen som hittades i deras ägo antydde en stor potential för användning i kriminell verksamhet.

Huvudmannen får hård dom

Huvudgärningsmannen, en 27-årig person, har dömts för synnerligen grov vapenbrott, samt flera fall av grova vapenbrott. Hans inblandning i fem sådana fall har resulterat i ett fängelsestraff på fyra år och fyra månader. Noterbart är att tingsrätten på grund av den tilltalades förlängda häktestid och den värdefulla information han lämnat under utredningen har sänkt hans straff något.

Inblandning av ytterligare tilltalade

Tre andra personer åtalades för sin inblandning i detta olagliga verksamheten. Bland dem fick en 24-årig åtalad det längsta fängelsestraffet, som uppgick till fem år. Hans fällande dom härrör i första hand från hans grova vapenbrott i flera fall samt stämpling för grova vapenbrott. Åklagaren avslöjade att han hade tillhandahållit vapen till personer som var inblandade i kriminella konflikter.

Ytterligare en 24-årig åtalad har funnits skyldig till grova vapenbrott i ett fall, samtidigt som han frikändes i ett annat. Dessutom dömdes han för grovt vapenbrott, vilket resulterade i två år och sex månaders fängelse.

Slutligen har en 19-årig åtalad dömts till skyddstillsyn för sin roll i vapenfabriksverksamheten.

Bevis och tidslinje för brott

Förutom de beslagtagna vapendelarna presenterade åklagaren olika inkriminerande bevis, inklusive videor som visar upp de åtalade som ägnar sig åt målträning med olika skjutvapen, samt videor som visar vapen, droger och stora summor kontanter.

Dessa kriminella aktiviteter ägde rum mellan sommaren 2021 och december följande år. Medan den 27-årige åtalade erkände sin inblandning, nekar de återstående åtalade till brott.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet om vapentillverkning i Örebro


Foto: Polisen

Varukorg