Utpressning på 600 000 kr - Bandidosmedlemmar åtalas

Utpressning på 600 000 kr - Bandidosmedlemmar åtalas

2023-05-29

Bandidos medlemmar åtalade för försök till utpressning av 600 000 kronor i Göteborg

Offer hotad och överfallen i Bandidos klubblokal 

Göteborg - Två medlemmar ur mc-gänget Bandidos står för närvarande inför rätta i Göteborgs tingsrätt, misstänkta för försök till utpressning och grov misshandel. I åtalet går det ut på att männen försökt pressa 600 000 kronor från ett 25-årigt offer som hotades och misshandlades i en källare i anslutning till Bandidos klubblokal i östra Göteborg.

LÄS: Förundersökningar på nätet

Offret kontaktat polisen

Den 12 januari lockades det 25-åriga offret, bosatt i Småland, till en mindre lokal i Marieholmsområdet med löfte om att få skydd i ett annat ärende. Men vid ankomsten överfölls han våldsamt, inklusive att bli slagen i ansiktet och sparkad, med en Glock-pistol tryckt mot bakhuvudet. Gärningsmännen krävde honom betalning och hävdade att han hade en påstådd skuld på 600 000 kronor. Trots misshandeln lyckades offret kontakta polisen när han senare fick i uppdrag att hämta ut pengarna.

Gripandet av Bandidos-medlemmar

Polisen agerade snabbt på offrets samtal och grep två medlemmar ur motorcykelgänget som övervakade offret och hans flickvän när de ordnade pengarna. De misstänkta, en 39-åring och en 55-åring, greps på mötesplatsen där utbytet skulle ske i Jönköping.

Gängs koppling till påstådd skuld

Den pågående utredningen tyder på att Bandidos-gänget kan ha varit inblandat i att samla in de 600 000 kronorna för en annan individs räkning. Den exakta bakgrunden till brottet är inte helt klarlagd, enligt kammaråklagare Ulrika Åberg. Man tror att fyra eller fem män befann sig i lokalerna under utpressningsförsöken, även om endast två av dem har identifierats.

Hot och rån

Offret berättar i förundersökningen att han har blivit hotat till livet med en kniv och en pistol och hävdar att förövarna visade honom en filmad grop i skogen där de hade för avsikt att begrava honom. Han blev dessutom bestulen på sin mobiltelefon och en Rolex-klocka under händelsen.

Rättegången

Båda åtalade är prospect medlemmar i Bandidos Mc Swedens organisation och inte bosatta i Göteborg. Den 39-årige åtalade hade tidigare dömts till åtta års fängelse för mordförsök 2017, tillsammans med tidigare fällande domar för narkotikabrott. Den 55-årige åtalade har ett rent brottsregister, förutom trafikförseelser. Rättegången fokuserar på punkterna om försök till utpressning, medhjälp och grov misshandel.

Under rättegången kommer det 25-åriga offret och hans flickvän att vittna via videolänk från en annan domstol. I ett tidigare förhör uttryckte offret oro inte bara för sitt eget liv utan också för sin familjs säkerhet.

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen 

Varukorg