Uppsala organiserad brottslighet: 12 döms för mordplaner

Uppsala organiserad brottslighet: 12 döms för mordplaner

2023-05-14

Tolv personer dömdes i fredags förra veckan av Uppsala tingsrätt för omfattande organiserad brottslighet – bland annat förberedelse till mord och hantering av stora mängder narkotika.

 

Krypterade chattmeddelanden som nyckelbevis

Bevisen som ledde till domen baserades på en analysator av chattmeddelanden i krypterade chattjänster. Chattarna gav en relativt komplett bild av händelseförloppet och skedde i sammanhang som var begripliga och logiska, enligt Ulla Gustavsson, rådman. Två av de åtalade dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord. Fyra andra personer dömdes för förberedelse till mord, varav en även åtalad för mordförsök och grovt vapenbrott. Ytterligare fem personer dömdes för grova narkotikabrott och en person för narkotikabrott.

Polisutredningen inleddes i slutet av 2021 och vid ett gemensamt tillslag på morgonen den 26 april 2022 greps tio personer på olika adresser i Uppsala, bland annat i stadsdelen Rosendal.

Huvudpersonerna i målet som dömdes till långa fängelsestraff

Långa fängelsestraff

De längsta fängelsestraffen gällde två män som dömdes till nästan 13 års fängelse. Huvudpersonerna i målet, 2 män dömdes båda till tolv år och tio månader för förberedelse till mord och särskilt grovt narkotikabrott. En annan man som misstänkts vara drivande i ett planera mordet på rivaler dömdes till tio år och tio månader för förberedelse till mord, medhjälp till mordförsök och grovt narkotikabrott. De återstående 10 andra åtalade personerna fick straff från sex månader till nio år och tio månader.

 


Läs förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg