Ungdomsvård för 16-åring efter knivmord på jämnåring pojke

Ungdomsvård för 16-åring efter knivmord på jämnåring pojke

2024-01-22

15-åring mördades på vägen till skolbal

Han bar fina kläder, på väg till skolbalen som markerade slutet på hans tid i grundskolan. Men den femtonårige pojken nådde aldrig längre än till trapphuset den där eftermiddagen i juni. En 16-åring har dömts till sluten ungdomsvård efter ett mord i Älvsjö, där en 15-årig pojke knivhöggs ungefär 40 gånger på väg till en skolbal. Händelsen ägde rum den 8 juni förra året och ledde till offrets död. Händelsen inträffade i ett trapphus där offret, klädd i svart kostym och låga finskor, attackerades. Den 16-åriga gärningsmannen, som har erkänt att han huggit offret men nekat till brott, har dömts till tre års sluten ungdomsvård.

Komplex rättegång
Anders Larsson, tillförordnad chefsrådman vid Södertörns tingsrätt, beskriver fallet som komplext med svåra bedömningar. Gärningspersonen, som också spelade i samma fotbollslag som offret, hävdade nödvärn, men domstolen ansåg detta obefogat efter en omfattande utredning. En faktor som påverkade domens längd var att motivet bakom dådet förblir okänt. Åklagare Ingrid Viklund uttryckte i huvudsak nöjdhet med domslutet, men angav att hon överväger att överklaga vissa delar av det.

Planerar att överklaga 
Den dömde pojken har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, där det konstaterades att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Hans advokat, Peter Skeppstedt, uttrycker att de planerar att överklaga domen. Skeppstedt nämner att hans klient hävdar att han agerade i självförsvar och att han bar kniv efter våldsvågen i Stockholm i höstas.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordet i Älvsjö här

 

Foto: Polisen

Varukorg