Umeåmördaren döms för misshandel av advokat

Umeåmördaren döms för misshandel av advokat

2024-06-30

En man i 30-årsåldern som tidigare dömts för mord i Umeå har nu dömts för misshandel av en advokat, meddelar Umeå tingsrätt.

I slutet av september förra året hittades en kvinna död i en lägenhet på Haga i Umeå. Polisen grep en man i 30-årsåldern på platsen. Dagen efter mordet träffade advokat Lena Isaksson mannen för att försvara honom. Under mötet greps mannen plötsligt tag i hennes handleder, en incident som advokaten beskriver som skrämmande. Lena Isaksson, som har erfarenhet av att arbeta på rättspsykiatrisk avdelning och i fängelse, berättar att hon aldrig varit med om något liknande tidigare.

Tingsrättens dom

Mannen har nu dömts för misshandel och olaga hot av Umeå tingsrätt. Han ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till advokaten. Detta utöver hans tidigare dom på 18 års fängelse för mord, där tingsrätten fastslog att han agerade med uppsåt trots att han var psykotisk vid tiden för brottet.

Mannens försvar

Under rättegången hävdade mannen att han inte minns att han hotat advokaten och nekade till brott. Tingsrätten bedömde dock bevisningen som tillräcklig för att döma honom för misshandel och olaga hot.

Sammanfattning

Den dömde mannen i Umeå får inget ytterligare påslag på sitt straff för mord, men har nu även dömts för misshandel av advokat Lena Isaksson och ålagts att betala skadestånd.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg