Två personer dömda för mord och mordförsök i Handen

Två personer dömda för mord och mordförsök i Handen

2024-05-07

Två unga män har nyligen dömts i samband med en dödsskjutning som ägde rum i Handen, söder om Stockholm, under sommaren förra året. Händelsen resulterade i att en 21-årig man avled och en annan man skadades.

Skjutningen Orsakade dödsfall och skador

Den tragiska händelsen inträffade på kvällen den 4 augusti, där två män attackerades i sitt fordon. En kvinna, som satt i baksätet, vittnade om händelsen via ett nödsamtal till SOS. Hon rapporterade att två gärningsmän, klädda i mörka kläder, hade skjutit männen i bilen och sedan flytt från brottsplatsen på en elsparkcykel.

Den 21-årige mannen vid förarsätet träffades av fyra skott och avled omedelbart, medan den andra mannen överlevde med skottskador på benet.

Koppling till kriminellt nätverk

Enligt utredningen hade de inblandade männen kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholmsområdet, känt för att vara måltavlor för rivaliserande grupper. Det rapporterades även att en belöning på 300 000 kronor hade utlovats för att döda nätverkets medlemmar, ett uppdrag som tros ha beställts av Dalennätverket.

Gripanden och domar

Tre veckor efter mordet greps en 16-årig pojke, misstänkt för att ha utfört mordet, och ytterligare en 16-åring greps två veckor senare misstänkt för inblandning. Båda pojkarna, som var vänner och kom från en annan del av Sverige, dömdes för sina roller i händelsen. Den ena pojken mottog en dom på fyra års sluten ungdomsvård för mord och mordförsök, medan den andra dömdes till tre års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord.

Utredningen stöddes av bevis som hittades i pojkarnas mobiltelefoner, inklusive chattar och sökhistorik som pekade på deras inblandning.

Fortsatt konflikt inom nätverk

Dalennätverket, som tros ha beställt mordet, var inblandat i flera konflikter under 2023, inklusive en med det rivaliserande nätverket Foxtrot. Flera av nätverkets medlemmar har sedan dess dömts för olika våldsdåd.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg