Två män döms till livstids fängelse efter skjutning på Farsta torg

Två män döms till livstids fängelse efter skjutning på Farsta torg

2024-06-03

I juni 2023 inträffade en skjutning på Farsta torg i södra Stockholm där över 20 skott avlossades med ett automatvapen. En 15-årig pojke, Elias, och en 43-årig man, Tesfamichal, dog i händelsen, och ytterligare fyra personer skadades.

Ronnie Delen och Milosz Olak döms för mord

Ronnie Delen, 20, och Milosz Olak, 20, har nu dömts till livstids fängelse för morden och flera mordförsök. Den 10 juni 2023 anlände de till Farsta torg i en orange BMW. Delen klev ut ur bilen, riktade en Kalasjnikov mot en grupp människor och avfyrade vapnet, vilket resulterade i två dödsoffer och flera skadade.

Polisen ingriper snabbt

Strax efter skjutningen inledde polisen en biljakt och kunde gripa Delen och Olak. Under rättegången vid Södertörns tingsrätt dömdes de till livstids fängelse för två mord, 17 mordförsök och framkallande av fara för annan. Milosz Olak, som inte är svensk medborgare, ska även utvisas.

Kommentar från chefsrådmannen

Chefsrådmannen Agneta Kornstrand kommenterade domen i ett pressmeddelande: "Det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv."

Ytterligare två män döms

Två kusiner, som också var involverade i skjutningen, dömdes till medhjälp till ett av morden och medhjälp till sju mordförsök. De fick straffen 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader i fängelse. En av männen fick straffreduktion för att ha bidragit med viktiga uppgifter i en annan förundersökning.

Konflikt mellan kriminella nätverk

Enligt åklagaren var skjutningen på Farsta torg beställd av det nu splittrade Foxtrotnätverket som en del av en konflikt med Dalennätverket. Utredningen har dock inte kunnat fastställa vem som var den tilltänkta måltavlan. snabba agerande visar på en tydlig ståndpunkt mot våld och kriminalitet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här
Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg