Två män döms till fängelse för våldtäkt - Göteborg

Två män döms till fängelse för våldtäkt - Göteborg

2023-04-12

Två män har dömts till fängelse och livstids utvisning från Sverige för våldtäkt av en 13-årig flicka. Offret lockades från Värmland till Göteborg av en av männen och fördes till Borås och Svenljunga där hon våldtogs flera gånger under flera dagar i höstas.

Livstids utvisning
De två männen, en 23-åring från Biskopsgården i Göteborg och en 25-årig bekant till honom från Svenljunga kommun, befanns båda skyldiga till barnvåldtäkt och sexuella övergrepp. 23-åringen fick ett straff på fyra år och inga månader i fängelse för två fall av barnvåldtäkt, medan 25-åringen fick ett straff på tre år och fyra månaders fängelse för ett fall av barnvåldtäkt och sexuellt ofredande. Båda männen dömdes även till livstids utvisning från Sverige.

Bakgrund:
Den 6 oktober 2022 steg det 13-åriga offret på ett tåg från Värmland till Göteborg och anmäldes försvunnen. Hon hittades fem dagar senare på en busstation i Borås och de två männen greps därefter och häktades.

Misstankar om grooming
Initiala misstankar om grooming väcktes när det upptäcktes att 23-åringen kontaktat offret via sociala medier och erbjudit henne att bo hos honom i hans lägenhet i Biskopsgården. Offret hävdar att mannen lurat henne och ljugit om sin ålder. 23-åringen nekade till en början att ha haft sexuella relationer med offret, men erkände senare att ha haft en sexuell relation med henne. Han hävdade att offret rymt med den 25-åriga vännen till Borås i hopp om att slippa polisen och de som letade efter henne.

De åtalade skyllde på varandra
När utredningen fortsatte lade de två männen över skulden på varandra. 25-åringen hävdade att han bara hjälpte offret att ringa hennes anhöriga och att han spårades för att han hade lånat henne en telefon. När han presenterades med DNA-bevis erkände han att han hade kysst offret men förnekade att han hade haft sex med henne. 23-åringen hävdade att han blivit lurad och att offret ljugit om hennes ålder. Han sa att han hade suttit suttit i fängelse tidigare för våldtäkt och skulle aldrig göra om samma sak igen. 
– Jag muckade i maj, jag är färdigbehandlad, jag skulle aldrig träffa ett barn. Om jag gjort det så hade jag erkänt. Jag har varit bakom galler, jag vet hur tufft det är.

Åtal och bevis:
Rättsförhandlingen ägde rum bakom stängda dörrar och omfattande teknisk bevisning presenterades, bland annat DNA-spår på sängkläder och kläder. Åklagaren yrkade på livstids utvisning för båda männen på grund av brottets allvar och det gick tingsrätten med på. Sammantaget dömdes de två männen till fängelse i fyra år och nio månader och till tre år och fyra månader för flera fall av våldtäkt mot barn och sexuellt ofrerande. 

 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisens förundersökning

Varukorg