Två män döms för tillverkning av 3D-printade vapen på Öland

Två män döms för tillverkning av 3D-printade vapen på Öland

2024-06-25

Två män från Öland har dömts till fängelse för att ha tillverkat 3D-printade vapen med avsikt att sälja dem vidare. Kammaråklagare Lise Lotte Norström uppger att männen planerade att sälja vapnen till kriminella för att tjäna pengar. Försvarsadvokaten hävdar dock att det rörde sig om ett experiment. Båda männen döms nu för grovt vapenbrott.

Upptäckten av 3D-printade vapen

Historien började när polisen grep en 21-årig man i Kalmar för ett narkotikabrott. En mobilfilm som utredarna fann visade en 38-årig man som sköt mot ett träd med ett 3D-printat vapen i en by i Mörbylånga kommun. Den 38-årige mannen döms nu till två och ett halvt års fängelse, medan hans 67-årige medbrottsling döms till två års fängelse. De hade tillsammans tillverkat olika typer av vapen med en 3D-skrivare, inklusive revolvrar, pennpistoler och gevärspipor utan tillstånd.

Vapnen var oanvändbara

Trots att männen erkänner brotten, hävdar de att deras 3D-printade vapen inte fungerade. Maria Robinson, försvarsadvokat för den 38-årige mannen, påstår att vapnen endast var ett resultat av klientens intresse för experiment och uppfinningar. Men enligt nationellt forensiskt centrum (NFC) var vapnen fullt användbara, dock med vissa anmärkningar.

Ekonomiska motiv: ”Göra fina pengar”

Utredningen visade att de inblandade hade planer på att tjäna pengar på verksamheten. En sms-konversation mellan 21-åringen och 38-åringen avslöjade planer på att ”göra fina pengar” tillsammans. Trots att åklagaren inte kunnat bevisa att några vapen sålts, finns det tecken som tyder på att vapnen kunde ha sålts till kriminella. De dömda männen hävdar att verksamheten var driven av ren nyfikenhet och teknikintresse. Den 38-årige mannen beskrev i förhör att han köpte en 3D-skrivare för att han ”blir lätt uttråkad” och tyckte att det skulle vara roligt att printa pistoler.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg