Två män dömda till fängelse efter skottlossning mot polis i Östersund

Två män dömda till fängelse efter skottlossning mot polis i Östersund

2024-04-27

Två unga män, 19 och 24 år gamla, har blivit dömda till fängelsestraff på sex respektive fyra år efter en skottlossning där skott avlossades mot poliser i Östersund. Händelsen, som ägde rum i augusti förra året, involverade en biljakt där flera skott sköts mot en polispatrull.

Den 19-årige mannen, som avlossade skotten från sidorutan, har tidigare medgett grovt vapenbrott men frikänns från anklagelserna om mordförsök. Skotten avlossades på Odenskogsvägen under en intensiv jakt, vilket ledde till att åklagaren Emil Tiberg yrkade på betydligt längre straff för båda männen.

I den slutgiltiga domen konstateras att den 24-årige mannen, ursprungligen från Skåne, döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt vapenbrott, medan den yngre mannen från Stockholmstrakten får sitt straff för grovt hot mot tjänsteman, grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt grovt vapenbrott och olaga hot.

Bevisen under luppen: Vapnets riktning central för domslutet

Under rättegången blev det klart att det inte fanns tillräckliga bevis för att den 19-årige mannen avsiktligt försökt döda poliserna, vilket ledde till frikännandet från mordförsöksanklagelserna. Diskussionen i rätten fokuserade på vapnets riktning, där försvaret hävdade att skotten avfyrades uppåt i luften för att avskräcka poliserna från att fortsätta jakten.

Mikael Westerlund, försvarsadvokat för den 19-årige mannen, kommenterar domen som en seger, med tanke på de inkonsekventa polisvittnesmålen som framkom under korsförhör.

Skadeståndskrav mot de dömda

Utöver sina fängelsestraff är de två männen skyldiga att solidariskt betala 60 000 kronor i skadestånd till varje polis som var inblandad i händelsen, trots att åklagaren initialt yrkat på högre belopp. I åtalsskriften framkom det att den äldre mannen körde fordonet medan den yngre öppnade sidorutan och avlossade skotten från en kulsprutepistol.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg