Två män dömda för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn

Två män dömda för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn

2024-04-23

Två män, en långvarig anställd i Helsingborgs hamn och en 49-årig man, har nyligen dömts till två års fängelse vardera. Domen är relaterad till deras inblandning i planer på att smuggla in kokain via hamnen. Händelserna som ledde till deras dom ägde rum under år 2020 och rörde smuggling av kokain från Ecuador.

Rättsprocessen avslöjar detaljer om narkotikasmuggling

Utredningen har fokuserat på bevis från krypterade telefoner, vilket tyder på att planerna för att föra in kokainet var avancerade. En ytterligare inblandad, en 43-årig man, har dömts till åtta års fängelse för försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Denne man har också fällts för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott under 2023.

Beslag av kokain i Helsingborg och Rotterdam

I september 2022 gjorde Tullverket ett betydande beslag i Helsingborg, där de hittade över 93 kilo kokain gömt i en container på hamnområdet. Kort därefter upptäckte hamnpolisen i Rotterdam ungefär 102 kilo kokain i en annan container som var på väg till Sverige. Drogen ersattes med attrapper innan containern skickades vidare till Helsingborgs hamn.

Rättens bedömning och åklagarens kommentarer

Hamnarbetaren åtalades för att ha bistått i att lokalisera containrarna, men enligt tingsrätten finns det inga bevis för att han var medveten om kokainets närvaro innan det byttes ut mot attrapper. "I den delen menade vi att hamnarbetaren var införstådd och hjälpte till med att lokalisera containrarna," förklarar kammaråklagare Hans Harding.

Trots deras fängelsedomar släpptes båda männen på fri fot innan domen avkunnades, då rätten inte ansåg att det fanns skäl för häktning. Just nu är det oklart var hamnarbetaren befinner sig. "Det vet jag ingenting om. Han sattes på fri fot efter förhandlingen," säger Harding.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domen på nätet

Foto: Polisen

Varukorg