Två döms till livstid efter skjutning i Huvudsta

Två döms till livstid efter skjutning i Huvudsta

2024-02-23

Livstidsdomar efter skjutning utanför restaurang i Huvudsta

I januari förra året inträffade en skjutning i Huvudsta, Solna, där en 39-årig man miste livet i en felskjutning utanför en restaurang. Händelsen har nu lett till att två män döms till livstids fängelse för mord.

Skjutningen som chockade Huvudsta
Den 20 januari larmades polisen till Huvudsta centrum efter rapporter om skottlossning. Gärningsmännen, som anlände i bil, avfyrade flera skott mot den 39-årige mannen och hans fyra vänner. Trots insatser att rädda mannens liv, avled han av sina skador efter att ha träffats i huvudet.

Inga kopplingar till gängkriminalitet
Utredningen visade att de beskjutna männen inte hade några band till gängkriminalitet. Den tänkta måltavlan, som misstänks ha varit den egentliga målet för skjutningen, befann sig i närheten men undkom oskadd.

Rättegång och domslut
Två män, 30 och 25 år gamla, har funnits skyldiga till mordet och döms till livstids fängelse. Tingsrätten konstaterade att de agerat tillsammans och i samförstånd. Den 30-årige mannen, som inte innehar svenskt medborgarskap, kommer dessutom att utvisas från Sverige efter avtjänat straff.

Flera döms för inblandning
Utöver de två huvudåtalade döms ytterligare personer för inblandning i brottet. En 26-årig man döms för medhjälp till mord, efter att ha försett gärningsmännen med flyktbil och deltagit i planeringen av dådet. Han döms till ytterligare fem års fängelse. En 27-årig man döms för grovt skyddande av brottsling, medan en 21-årig man frikänns helt från alla anklagelser.

Familjen i sorg
Familjen till den avlidne 39-åringen uttrycker en djup sorg och chock över förlusten. Deras advokat, Lina Holmgren, delar med sig av familjens känslor och den svåra tiden de genomgår efter det ofattbara händelseförloppet.


Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg