Två döms till döden i Irak för mordet på gängledaren Benzema

Två döms till döden i Irak för mordet på gängledaren Benzema

2024-06-13

Två svenska män har dömts till döden för mordet på gängledaren Mustafa "Benzema" Aljiburi i Irak. Tre svenskar var häktade misstänkta för inblandning i mordet som ägde rum den 9 januari i Bagdad.

Rättegång och Fängelseförhållanden

Rättegången hölls på onsdagen, och två av de misstänkta har nu fått sina domar. Enligt uppgifter från familjemedlemmar och Sveriges utrikesdepartement (UD) har två av männen dömts till döden. En av de dömda är en 23-årig man som enligt sin släkting har blivit torterad i fängelset och tvingats skriva under dokument på arabiska, trots att han inte förstår språket.

Familjernas Reaktioner

23-åringens familj har kämpat för att få kontakt med honom sedan gripandet och fick besked om dödsdomen först efter att ha fått höra att han skulle dömas till fängelse. Familjen planerar nu att överklaga domen och hoppas att han åtminstone kan avtjäna sitt straff i Sverige om han inte friges.

Utrikesdepartementets Uttalande

UD har bekräftat att de nåtts av uppgifter om att två svenskar dömts till döden och arbetar intensivt för att få klarhet i situationen. De fördömer dödsstraffet och planerar att agera för att straffen inte ska verkställas om uppgifterna stämmer.

"Vi motsätter oss dödsstraff alltid, överallt och oavsett omständigheter," skriver UD

presstjänst i ett mejl.

Statsminister Ulf Kristerssons Kommentar

Statsminister Ulf Kristersson har nåtts av uppgifterna och säger att regeringen inväntar bekräftelse på domen. Han understryker Sveriges motstånd mot dödsstraff och landets ansvar för sina medborgare.

"Sverige känner alltid ansvar för svenska medborgare och kommer självklart undersöka den här saken närmare," säger Kristersson till.

Oklarheter kring Bevisning

Det är fortfarande oklart vilken typ av bevisning den irakiska polisen har mot de dömda männen, och svensk polis har inte haft insyn i ärendet. Familjerna till de dömda har heller inte fått närvara under rättegången, utan tvingades vänta utanför rättssalen.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domar på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg