Två 15-åringar döms för skottlossning i Gubbängen

Två 15-åringar döms för skottlossning i Gubbängen

2023-04-28

Två 15-åringar döms för mordförsök i skottlossning i Gubbängen


I december 2021 inträffade två separata skottlossningar i Gubbängen, södra Stockholm, där totalt 35 skott avlossades från ett automatvapen. Den första skottlossningen riktade sig mot en husfasad, medan den andra riktades mot en lägenhetsdörr.

Åtal och dom


Efter en rättegång som avslutades i förra veckan dömdes de två 15-åringarna som åtalades för skjutningarna för mordförsök, grovt vapenbrott, grovt olaga hot och framkallande av fara för andra. De dömdes till ett år och 10 månaders sluten ungdomsvård. Tingsrätten rubricerade dock den första skottlossningen som grovt olaga hot och framkallande av fara för andra eftersom lägenhetsinnehavarna var bortrest och lägenheten stod tom.

Stor risk för att någon skulle dö


Åklagaren Karin Hammar yrkade på över två års sluten ungdomsvård för de två 15-åringarna. Hon betonade faran med skjutningarna och konstaterade att "de nio skotten som kom in i den första träffen träffade väggarna på mellan 80 och 120 centimeter höga. Om någon hade varit där hade risken att den dött varit stor." Hammar nämnde också att polisen var i området efter den första skottlossningen, vilket gjorde att de två 15-åringarna kunde gripas efter den andra skottlossningen. Enligt polisen var det bara en slump att ingen dödades i skjutningarna.

Andra åtalspunkter och frikännande


De två 15-åringarna dömdes även för ett rån de begick kort innan skotten. Däremot frikändes en 15-årig flicka som åtalades för grovt vapenbrott efter att ha hanterat vapnet på grund av osäkerhet kring avsättningen av hennes DNA på vapnet. En 30-årig man som körde 15-åringarna till Gubbängen dömdes till ett års fängelse för medhjälp till grova olaga hot.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om skottlossningen i Gubbängen

Foto: Polisen

Varukorg