Gubbängen skjutningen: SMS-bevis mot tonåringar

Gubbängen skjutningen: SMS-bevis mot tonåringar

2023-04-20

Skjutningen i Gubbängen och dess utredningsdetaljer


Två 15-åriga pojkar misstänkta för våldsvågen i Gubbängen.

Skottlossningen i Gubbängen är en del av den våldsamma våg som har drabbat Stockholm den senaste tiden. Skytterna, två 15-åriga pojkar, sköt rakt in i ett vardagsrum och sköt sedan 24 skott mot en lägenhetsdörr i samma hus. Under tiden för brottet var de på flykt från ett HVB-hem. En person som nu är internationellt efterlyst hade bott i lägenheten som beskjutits. Åklagaren Karin Hammar leder utredningen och menar att den första skottlossningen var riktad mot ett eventuellt mål medan den andra skjutningen var en felskjutning.

I utredningen hördes en ung flicka som från början var misstänkt, som ska ha haft kontakt med en 15-årig flicka som nu är åtalad i fallet. Sms-konversationen dem emellan används som en del av bevisningen i utredningen och kan döma pojkarna för brottet. Alla samtal på deras telefoner med varandra och med de andra åtalade har haft stor betydelse för att bevisa att de var på platsen, att de kände varandra.

En av pojkarna greps på platsen och en 14-årig pojke som hade någon form av inblandning var också där men har inte åtalats på grund av sin ringa ålder. Den åtalade 15-åriga flickan åtalas för grovt vapenbrott efter att hennes DNA hittats på både ett vapen och en patron.

De två 15-åriga pojkarna som nu är misstänkta var på flykt från sina HVB-hem vid händelsen den 28 december. Det uppges att en av pojkarna befinner sig i kretsar där brott och droger förekommer, och han har svårt att bryta sitt kriminella beteende. Larmklockorna hade även ringt hos den andra 15-åringen. Det har inte gått att koppla pojkarna till något kriminellt nätverk eller om de har tvingats utföra skjutningarna säger åklagare Karin Hammar

– Vi har inte kunnat bevisa hur det blev såhär och om någon har givit de uppdrag men man kan konstatera att de är unga och att det finns en stor sannolikhet att det kan vara andra personer som ligger bakom det med tanke på att det använts automatvapen och pistol. De måste ha fått tag på dessa från något ställe, säger Karin Hammar.

 

Läs förundersökningsprotokoll om skjutningen i Gubbängen

 

Foto: Polisen

Varukorg