Tullverket: Narkotika- och vapennätverk avslöjat i Malmö

Tullverket: Narkotika- och vapennätverk avslöjat i Malmö

2023-06-20

Tullverket avslöjar narkotika- och vapennätverk i centrala Malmö

Arresteringar gjorda i samband med grova vapen- och narkotikabrott

Tullverkets kriminalavdelning har gjort ett betydande fynd i centrala Malmö, då de avslöjat en grupp unga individer som var involverade i hantering av stora mängder narkotika och förvaring av militära vapen, bland annat en termosbomb. En 18-åring och två 24-åringar åtalas nu för synnerligen grova vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Kontrollerad leverans ledde till gripanden

I januari inledde Tullverket en kontrollerad leveransoperation genom att överlämna ett paket cannabis till en misstänkt i Arlöv, Skåne. Förpackningen, som ursprungligen kommer från USA, var diskret märkt med fluorescerande pulver för att avslöja eventuella inblandade personer. Under kvällens lopp kom ytterligare en person till adressen och hämtade ut paketet. Därefter fortsatte den här personen att köra till en lägenhet i centrala Malmö, där tullkontrollanter observerade en misstänkt leverans till en kvinna.

Arrestering

Efter den misstänkta aktiviteten genomfördes några dagar senare en husrannsakan i lägenheten som visade sig vara upptagen av en 24-årig kvinna. Under husrannsakan gjorde tulltjänstemän flera upptäckter, inklusive betydande mängder narkotika, ammunition, en vass pansarkula, en automatkarbin, en pistol och en termosbomb. Myndigheterna grep omedelbart den 24-åriga kvinnan och en 17-årig pojke, som hittades liggande på en säng i lägenheten.

Både Tullverkets laboratorium och Nationellt forensiskt centrum (NFC) har gjort undersökningar och upptäckt DNA och fingeravtryck som kan kopplas till de misstänkta. Trots de belastande bevisen och närvaron av två misstänkta vid lägenhetsrannsakan nekar alla tre personerna någon inblandning i brotten.

Åtal

Malmö tingsrätt har åtalat samtliga tre personer för särskilt grova vapenbrott. Dessutom står de två 24-åringarna åtalade för grova narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 


Foto: Narkotika och vapen från tullverkets beslag

Beslagtagna vapen och narkotika

Genomsökningen av kvinnans lägenhet gav flera alarmerande upptäckter. Noterbart beslagtogs en vass pansarbrytande modell 80 och en automatkarbin tillverkad av Crvena Zastava-fabriken, med ursprung från det som tidigare var Jugoslavien. Vidare hittade tullutredarna en halvautomatisk spansktillverkad pistol med 9 mm kammare, tillsammans med magasin och strömförande patroner för båda skjutvapnen. Dessutom upptäcktes en termosbomb innehållande spikar, skruvar och cirka 152 gram svartkrut.

Vid husrannsakan upptäcktes också en betydande mängd narkotika, inklusive cirka 2,6 kg kokain, 4,8 kg cannabisharts och 1,1 kg cannabis. Dessutom beslagtogs cirka 43 000 kronor i kontanter. Det uppskattade gatuvärdet på narkotikan som hittats i lägenheten uppgår till cirka 3,2 miljoner kronor.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om tullverkets beslag här

 

Foto: Polisen

Varukorg