Trio i Värmland döms för försök till utpressning

Trio i Värmland döms för försök till utpressning

2024-05-13

Tre personer i 30-årsåldern, två män och en kvinna, har dömts vid Värmlands tingsrätt för försök till utpressning. De försökte få en man att betala 20 000 kronor för att han haft kontakt med en av gärningsmännens tidigare flickvän.

Hotfulla meddelanden och försök till fälla

Händelsen inträffade i februari. En 29-årig man, hans kusin och en kvinnlig bekant försökte pressa en tredje man på pengar. 29-åringen skickade först ett hotfullt meddelande och en video till offret. De försökte också locka ut offret för att fortsätta med sin utpressning. 

Planering och Genomförande

Enligt domen försökte de tre gärningspersonerna några dagar senare att gillra en fälla för offret. Kvinnan arrangerade ett möte med offret för att komma in i hans bostad. På kvällen, när hon träffade offret, väntade de andra två männen utanför med en kolsyrepistol eller ett pistolliknande föremål. Kvinnan skickade meddelanden till 29-åringen, bland annat: ”Han är på toa o kmr ner när som helst” och ”Ta han vid ytterdörren”. Offret lyckades dock fly in i sin lägenhet och larma polis.

Domen mot de inblandade

  • 29-åringen: Döms till 1 år och 8 månaders fängelse för försök till grov utpressning och två fall av misshandel. Frias för ett fall av misshandel och ett fall av olaga hot.
  • Kusinen: Döms till 4 månaders fängelse för medhjälp till försök till utpressning.
  • Kvinnan: Döms till 100 timmars samhällstjänst för medhjälp till försök till utpressning.

En fjärde person, en man i 30-årsåldern, som stod åtalad för medhjälp till försök till utpressning, frias.

 

Läs: Domen här

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg