Trebarnsmamman mördades med tårtkniv, maken åtalas - Gävle

Trebarnsmamman mördades med tårtkniv, maken åtalas - Gävle

2023-03-29

En kvinna hittades med svåra knivskador i ett trapphus i Gävle den 6 februari 2019. Hennes liv gick inte att rädda och händelsen rubricerades som mord. Efter en fyra år lång utredning väcks nu åtal mot kvinnans make. 
I förundersökningsprotokollet går det läsa att kvinnan hade sticksår på överarmar och rygg som skadade vitala organ, inklusive stora artären, lever, mjälte, lungor och revben.

Åtal efter 4 års utredning
Efter fyra års utredning åtalas nu kvinnans man för mordet. Ett foto på kvinnan som håller i en orange kökskniv fångade förundersökningsledaren ett år efter mordet. Den kemiska sammansättningen i knivbladets färg stämmer överens med färgrester som hittats på revbenen på den mördaded kvinnan där ett metallfragment hittades, vilket stämmer överens med kniven som hittades i parets kökslåda.
För att hitta mordvapnet – en kniv, har polisen behövt ta hjälp av nederländernas forensiska center, som hittade metallfragment i kvinnans kropp som senare har jämförts med 11 knivar

Ökad elförbrukning under mordsdagen

Vidare tyder dokument från elbolaget på att elförbrukningen i lägenheten ökat efter mordet, vilket ger stöd för misstanken om att gärningsmannen var närvarande vid tillfället.

Åklagaren Arek Nowak menar att motivet till våldsdådet sannolikt är makens kontrollerande beteende med inslag av svartsjuka. Barnen omhändertas av socialtjänsten.

Maken nekar till brott.
Trots den långdragna utredningen som har pågått i närmare 4 år har den åtalade mannen nekat all inblandning i mordet på sin ex-fru. 
Det är fortfarande oklart vilken motiv mannen skulle ha till mordet men förundersökningsprotokollet tyder på att den åtalade mannen led av en extrem svartsjuka och kontrollbehov. Den åtalade mannen har häktats och släppts ur häktet tidigare under januari & feubari 2022. Han sitter för närvarande häktad och åtalas alltså för mord. Åklagaren har kallat in över 100 vittnen till mordrättegången

Rättegången inleds den 21 mars och den kommer att pågå i tretton dagar i Gävle tingsrätt. 

Läs förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Förundersökningsprotokoll

Varukorg