Tre unga kvinnor döms till fängelse för bedrägerier mot äldre

Tre unga kvinnor döms till fängelse för bedrägerier mot äldre

2024-05-22

Under sommaren 2023 utsattes flera äldre, ensamboende kvinnor i Skåne för bedrägerier och stölder av tre unga kvinnor. De unga kvinnorna, nu dömda, ringde upp sina offer och utgav sig för att komma från kommunen eller hemtjänsten, med påståenden om att kontrollera trygghetslarm. Detta ledde till att de fick tillträde till kvinnornas hem och stal värdesaker.

Bedrägeri genom falska besök

En av de drabbade kvinnorna, 85 år gammal, beskriver hur de tre kvinnorna besökte henne och sa att de skulle kontrollera hennes trygghetslarm. Kvinnorna var trevliga och erbjöds kaffe, men försvann under förevändningen att köpa kakor. Istället upptäckte den äldre kvinnan senare att smycken saknades och att en medhavd hund hade orsakat skador i hennes hem. Denna händelse orsakade stor otrygghet, vilket ledde till att hon till slut flyttade till ett boende.

Flera offer i liknande fall

Enligt Malmö tingsrätt kontaktade de unga kvinnorna flera äldre, ensamboende kvinnor under juli månad. De använde samma metod och stal smycken, kontanter samt fick bankkort och koder från sina offer. Den äldsta av offren var 103 år gammal.

Fängelsedomar och skadestånd

De tre unga kvinnorna, i åldrarna 22, 23 och 24, dömdes av Malmö tingsrätt på måndagen för flera inbrottsstölder och grova bedrägerier. Två av kvinnorna fick fängelsestraff på tre år och fem månader, medan den tredje dömdes till två år och elva månader i fängelse. Samtliga dömdes också till att betala skadestånd till sina offer.

Konsekvenser för de drabbade

Flera av de äldre kvinnorna beskrev stor rädsla och otrygghet efter att ha blivit utsatta för bedrägerierna. En kvinna, som var synskadad, berättade om en fruktansvärd upplevelse och ständig rädsla efter händelsen. En annan kvinna kunde inte sova på hela natten och letade efter sin stulna plånbok.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här


Foto: Polisen

Varukorg