Tre män döms för grovt mordbrand och mord i Tranås

Tre män döms för grovt mordbrand och mord i Tranås

2024-06-16

I oktober förra året larmades räddningstjänsten till en lägenhetsbrand i Tranås där en ung man hittades allvarligt skadad. Den unge mannen, i 20-årsåldern, avled senare av sina skador. Nu har Eksjö tingsrätt dömt tre män till livstids fängelse för mord och grov mordbrand.

Misshandel följt av grov mordbrand

Utredningen visade att offret hade utsatts för en svår misshandel med både järnrör och kniv innan gärningsmännen anlagt en brand i närheten av honom. Tingsrätten konstaterade att offret var vid medvetande när branden startade, och att det var brännskadorna som slutligen ledde till hans död. Åklagare Heléne Thomasson betonade att gärningen kännetecknades av särskild hänsynslöshet och råhet.

De dömda nekar till brott

De tre dömda männen, två i 35-årsåldern och en i 20-årsåldern, har alla nekat till brott. Den yngre mannen erkände att han befunnit sig i lägenheten och att han släppt in de två äldre männen, men förnekade att ha deltagit i misshandeln eller anlagt branden. Försvarsadvokat Uno Karlsson, som representerar en av de äldre männen, uppgav att hans klient var besviken över domen men inte överraskad. Han förväntade sig att bli dömd och domen kommer att överklagas.

Tingsrättens bedömning och skadestånd

Enligt tingsrättens bedömning var offret vid medvetande när hans kropp började brinna, vilket resulterade i ett obeskrivligt lidande och stark dödsångest. Tingsrätten ansåg att gärningen i viss mån var planerad, vilket bidrog till beslutet att döma de tre männen till livstids fängelse.

Förutom fängelsestraffen har de tre männen även dömts att betala ett skadestånd på 676 067 kronor tillsammans. Detta skadestånd ska täcka både materiella och immateriella skador som drabbat offrets familj.

Sammanfattning

Denna tragiska händelse i Tranås har nu lett till att tre män dömts till livstids fängelse för mord och grov mordbrand. Trots deras nekande till brott har bevisen, inklusive den svåra misshandeln och den påföljande branden, lett till denna stränga dom.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

Läs: Domen här

 

Foto: Polisen

Varukorg