Tove fallet - Vännerna döms till livstids fängelse

Tove fallet - Vännerna döms till livstids fängelse

2023-04-19

Johanna, 20, och Maja, 18, döms till livstids fängelse för mordet på Tove

Det misstänkta mordet på Tove har väckt stor uppmärksamhet sedan dagen då hon anmäldes försvunnen av sina anhöriga efter en utekväll i Vetlanda i oktober. Efter två veckor hittas Tove avliden i ett skogsområde cirka en mil utanför Vetlanda.
Idag kom domen mot de två kvinnorna som ståd åtalad för mord & grovt gravfridsbrott - de döms till livstidsfängelse. 
Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, har dömts till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Tingsrätten fann dem skyldiga till mord och grovt gravfridsbrott och slog fast att de handlat i samförstånd i fallet, känt som Tovefallet.

Åtal och arresteringar

De två kvinnliga misstänkta, 18 och 20 år gamla, satt redan häktade misstänkta för människorov, vilket ändrades till mord och grov gravfridsbrott.

Nekade anklagelserna 

Till en början nekade de två vännerna till alla anklagelser, men efter en månad började de berätta vad som hände i 20-åringens lägenhet. Åklagaren Adam Rullman har byggt upp åtalet utifrån vad 20-åringen berättat. Att hon strypte Tove, vilket orsakade hennes död. Och att 18-åringen höll i Toves armar under tiden.

Mordet och domen


Enligt domen satt Johanna Leshem Jansson avsiktligt på Toves kropp och ströp henne, medan Maja Hellman höll hennes armar. Rättsläkarens vittnesmål var avgörande för att fastställa dödsorsaken som kvävning genom strypning, utan någon annan trolig orsak. En grannes vittnesmål var också viktigt för att fastställa tidpunkten för mordet.

De tilltalades versioner


Under rättegången hävdade Maja Hellman att hon låg och sov när hon plötsligt hittade Tove inlindad i ett lakan i lägenheten. Tingsrätten avfärdade dock hennes version som en efterhand. Johanna Leshem Janssons advokat, Clea Sangborn, uppgav att de kommer att överklaga domen och pekar på inkonsekvenser i Maja Hellmans vittnesmål och ifrågasätter rättsläkarens osäkerhet om maginnehåll i lungorna.

Kommer överklaga

Johanna Leshem Janssons advokat uttryckte oro för sin klients välmående, då livstidsstraff vid 20 års ålder utan tvekan är en tung börda att bära. 
Clea Sangborn, som är Johanna Leshem Janssons advokat, säger att de kommer överklaga domen.
– De dömer 18-åringen på min klients uppgifter, att hon har varit med i badrummet där händelsen ägt rum. Men man tror henne i vissa delar, i vissa inte. De tror henne när det gäller vad hon säger om medtilltalad, men inte i hur länge det här stryptaget har varit.

 

Läs förundersökningsprotokoll om Tovefallet

 

Foto: Polisen

Varukorg