Toppmäklaren i Stockholm döms till fängelse

Toppmäklaren i Stockholm döms till fängelse

2024-06-28

En högprofilerad mäklare i Stockholm har dömts till tre år och sex månaders fängelse, enligt Stockholms tingsrätts dom som offentliggjordes på fredagsförmiddagen. Hans affärspartner har dömts till fyra år och sex månaders fängelse.

Näringsförbud

Utöver fängelsestraffen har tingsrätten även utfärdat ett näringsförbud för båda männen som gäller i fem år, med omedelbar verkan. Detta innebär att de inte får bedriva näringsverksamhet under denna period. Dessutom har de belagts med reseförbud och anmälningsplikt, vilket förbjuder dem från att resa utomlands. Toppmäklarens försvarare, advokat Behrang Eslami, uttrycker förvåning över tingsrättens bedömning i frågor som rör påstådda näringspenningtvättsbrott och grova bedrägerier i samband med klientens bolån.

Operation leds av Ekobrottsmyndigheten

Mäklaren och hans affärspartner greps i maj förra året efter en operation ledd av Ekobrottsmyndigheten (EBM). De misstänktes för att ha varit inblandade i omfattande penningtvätt och bedrägerier kopplade till lägenhetsaffärer. Åtalet mot toppmäklaren inkluderade försök till grovt bedrägeri, flera fall av grovt bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Även hans affärspartner stod inför liknande åtalspunkter. Under rättegången yrkade kammaråklagare Linda Johansson på fem års fängelse för mäklaren och sex års fängelse för hans affärspartner.

Falska anställningar och bedrägerier

En central del av åtalet rörde så kallade bolånebedrägerier, där falska inkomstuppgifter lämnats till banker för att bevilja lån. Bland annat påstods en person, internationellt efterlyst för delaktighet i ett mord, ha haft en falsk anställning på mäklarfirman för att kunna få banklån. Vid tillslaget mot mäklarens bostad reagerade poliserna starkt på den påtagliga lyxen och upprättade en särskild promemoria med rubriken "Lyxkonsumtion". Mäklarens företag har sedan dess gått i konkurs, vilket markerar slutet på hans tidigare framgångsrika karriär.

 

Läs: Domen på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokollet på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg