Tonårspojke döms för grov våldtäkt på HVB-hem i Hälsingland

Tonårspojke döms för grov våldtäkt på HVB-hem i Hälsingland

2024-06-08

En tonårspojke från Söderhamn har dömts för grov våldtäkt, grov misshandel och grovt olaga tvång efter en incident på ett HVB-hem i Hälsingland i december 2022. Våldtäkten, som skedde under knivhot, filmades och pojken misshandlades och tvingades säga att han tyckte om det han utsatts för.

Förnedrande filmer funna på gärningsmännens telefoner

Under utredningen återfanns de förnedrande filmerna på en telefon som tillhörde en av gärningsmännen, lånad av HVB-hemmet. Filmerna visade den våldtäkt och misshandel som tonårspojken utsattes för. Dessa filmer hittades även på telefonerna hos de andra inblandade gärningsmännen.

Grov misshandel utanför HVB-hemmet

Samma dag som våldtäkten inträffade, utsattes pojken för en grov misshandel utanför HVB-hemmet. Han sparkades i huvudet och hade svårt att tugga under en lång tid efter attacken. Dagen efter blev han dessutom rispad med en kniv.

Straff och konsekvenser

Den dömde tonårspojken från Söderhamn nekade till anklagelserna men dömdes till tio månaders sluten ungdomsvård av Hälsinglands tingsrätt. En annan boende, som inte var straffmyndig vid tidpunkten för brottet, har nyligen åtalats för anstiftan till tre dödsskjutningar i Stockholm i oktober 2023. Han nekade till att ha deltagit i våldtäkten.

En tredje tonårspojke, som syns på filmerna delta i misshandeln, friades från våldtäktsanklagelserna men dömdes för grovt olaga tvång, grov misshandel och misshandel av normalgraden. Han dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst på 85 timmar. Gärningsmännen har också dömts att betala skadestånd till brottsoffret.

 

Läs: Domen på nätet

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Krimfup

Varukorg