Tonårskille döms för grov mordbrand i Jönköping

Tonårskille döms för grov mordbrand i Jönköping

2024-06-20

En 16-årig pojke från Norrköping har dömts för grov mordbrand efter att ha orsakat en brand i ett flerfamiljshus i centrala Jönköping i januari i år. Domen innebär att han ska avtjäna ett år i sluten ungdomsvård.

Branden i flerfamiljshuset

Den 23 januari 2024 inträffade en brand i ett hyreshus i centrala Jönköping, som resulterade i att 16 personer, inklusive fem barn, fick föras till sjukhus med lindriga skador. Byggnaden omfattade både butikslokaler och flera lägenheter.

Snabb gripande

Polisen kunde snabbt gripa en tonårspojke som sprang ut från porten till huset där branden startade. Enligt åklagare Frida Noldin bröt gärningspersonerna upp dörren till butikslokalen med en kofot och tände eld på flera platser. Övervakningsfilmer visar flera personer på platsen, men utredningen har inte kunnat identifiera alla inblandade. Flera unga personer misstänktes initialt, men avfördes senare från utredningen på grund av bristande bevis. Den 16-årige pojken har erkänt att han befann sig i trapphuset men nekat till inbrott och brandstiftning. Analyser av hans kläder visade dock spår av samma brandfarliga vätska som hittades på brandplatsen.

Ersättning

Åklagarens bevisning inkluderade kommunikation mellan den dömde och en annan person, där det framgick att pojken skulle få 14 000 kronor för att bränna ner en lokal i Jönköping. Dessa uppgifter framkom i meddelanden på tonåringens mobiltelefon. Motivet bakom branden förblir oklart. Utredningen har inte kunnat fastställa någon hotbild mot butiksägaren eller någon annan anställd i byggnaden, och inget annat motiv har framkommit.

Straff och påföljd

Eftersom den dömde är under 18 år döms han till sluten ungdomsvård. Tingsrätten bedömde att straffvärdet för denna grova mordbrand skulle motsvara minimistraffet på sex år för en vuxen person.

 

Läs: Domen på krimfup.se


Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg