Tonåringar med skarpa granater vandrade genom Stockholm city

Tonåringar med skarpa granater vandrade genom Stockholm city

2024-02-11

Tonåringar med handgranater i centrala Stockholm

I centrala Stockholm uppmärksammades två tonåringar, 14 och 15 år gamla, när de rörde sig runt i staden med en turkos shoppingkasse från butikskedjan Normal. Till synes vanliga tonårstjejer på en shoppingrunda, dolde deras påse dock en farlig hemlighet: sex skarpa handgranater.

Genom att granska övervakningskameror har polisen kunnat följa de två flickornas väg genom staden. De dokumenterade hur tjejerna, efter att ha spenderat tiden som vilka andra unga shoppare som helst, inklusive att ta en fikapaus och resa med tunnelbanan, hanterade det explosiva innehållet i sin påse med en skrämmande nonchalans.

Åkte SL-buss med handgranater
Händelseförloppet inleddes lördagen den 12 augusti, då den 15-åriga flickan observerades kliva på en SL-buss norr om Stockholm, bärandes på den nu ökända Normal-kassen. Vid Kista galleria mötte hon upp med sin 14-åriga vän, och tillsammans fortsatte de sin färd, obekymrade av det farliga innehållet de bar på.

Under deras vandring genom staden, besökte de bland annat Husby där de tillbringade tid runt lokala platser, inklusive en snabbköpsbutik, och tog sig senare tillbaka till centrala Stockholm. Trots den stora mängden människor omkring dem, inklusive små barn och familjer, verkar flickorna ha rört sig obemärkt med sina potentiellt dödliga kassar.

Mamman larmades polisen
Händelsen kulminerade när den 14-åriga flickans mor upptäckte handgranaterna i sin dotters rum dagen efter. En chockad förälder kontaktade omedelbart polisen, vilket ledde till att den 15-åriga flickan dömdes till åtta månaders sluten ungdomsvård för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den yngre flickan, endast 14 år gammal, var för ung för att lagföras.

Åklagare Jonas Nygren har i efterföljande uttalanden antytt att flickornas agerande troligtvis var på uppdrag av en kriminell organisation, även om detaljerna kring vem som faktiskt ligger bakom handlingen ännu inte har klarlagts.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här


Foto: Polisen

Varukorg