Tonåringar döms för mordförsök i Eskilstuna

Tonåringar döms för mordförsök i Eskilstuna

2024-06-19

Två ungdomar har dömts för mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning i Nyfors, Eskilstuna. Händelsen inträffade på studentdagen förra året, då de två gärningsmännen öppnade eld mot en folkmassa.

Skottlossning på Nyforsgatan

Den 10 juni förra året, klockan 15:22, sköt två maskerade personer mot en grupp människor vid en fritidsgård på Nyforsgatan. Ett vittne beskrev händelsen som att gärningsmännen "pepprade med skott". Sex namngivna unga män och en okänd äldre man stod som målsägande i stämningsansökan. Senare justerades detta till fem namngivna män och tre okända personer, inklusive en äldre man. När polisen anlände till platsen hade både de misstänkta och de potentiella måltavlorna lämnat området. Polisen fann tre tomhylsor, två patroner och fragment av en kula utanför fritidsgården. I dörren till fritidsgården satt delar av ytterligare en kula.

Rättsprocess och dom

Utredningen ledde till att två personer dömdes: en 19-åring från Uppsala och en 16-åring från Eskilstuna. Båda nekade till brotten. Vid tiden för händelsen var de 18 respektive 15 år gamla. 16-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett år och sju månader, medan 19-åringen döms till 14 års fängelse för mordförsök, grovt vapenbrott och ett människorov som ägde rum i januari 2022 i Örebro.

Bakgrund och motivering

Tingsrätten fastslog att både 16-åringen och 19-åringen agerat med avsikt att döda. Det strängare straffet för 19-åringen motiverades med att brottet var planerat och skedde mitt på dagen i ett bostadsområde, vilket utsatte allmänheten för fara. Skjutningen bedömdes ha kopplingar till organiserad brottslighet.

Konflikt mellan kriminella nätverk

Polisen kopplar händelsen till en konflikt mellan kriminella grupperingar i Nyfors och Skiftinge samt nätverken i Årby och Fröslunda. 16-åringen har kopplingar till den senare konstellationen. Skjutningen i Nyfors var den andra under förra året. Den första inträffade den 27 april, då två personer sköt flera skott från en elsparkcykel.

Ytterligare domar

En 20-åring från Göteborg dömdes också för samma människorov som 19-åringen. Han avtjänar redan ett livstidsstraff för bland annat mord, vilket fastställdes av hovrätten. Eskilstuna tingsrätt beslutade att straffet för människorovet ska ingå i livstidsstraffet.

 

Läs: Domar på krimfup.se

Läs: Förundersökningsprotokoll på krimfup.se

 

Foto: Polisen

Varukorg