Tonåringar döms för mord – tros vara felskjutning

Tonåringar döms för mord – tros vara felskjutning

2024-05-08

En 18-årig man avled efter att ha blivit skjuten utanför sitt hem i Västerås den 9 juli. Händelsen, som beskrivs som en potentiell felskjutning, ledde till att två tonåringar nu döms för mord respektive anstiftan till mord.

Händelsen inträffade när den unge mannen sköts flera gånger på trottoaren nära sitt hem, där flera familjemedlemmar bevittnade attacken. Han förklarades avliden kort efter ankomst till sjukhus. Ett vittne beskrev den tragiska scenen för larmoperatören och gav ett signalement på gärningspersonen. Offret, som inte var känd av polisen som kriminellt aktiv, hade drabbats av minst fem skott, enligt obduktionsrapporten.

Den efterföljande polisutredningen avslöjade att mordet var planerat sedan åtminstone den 25 juni, med indikationer på att gärningsmännen kunde ha förväxlat offret eller "fel bil" under dådet, vilket tyder på att 18-åringen inte var den avsedda måltavlan. Den misstanken bekräftades ytterligare i avlyssnade samtal mellan de två huvudåtalade tonåringarna efter händelsen.

Rättsprocessen resulterade i att den ena 16-åringen döms till fyra års fängelse och den andra till fyra års sluten ungdomsvård. Två andra individer friades från misstankar om medhjälp till mord men döms för grovt skyddande av brottsling, medan en femte man friades helt.

Familj och vänner har beskrivit offret som en skötsam och omtänksam person, vilket lämnar samhället och offrets närstående med många obesvarade frågor om den faktiska avsikten och måltavlan för mordet den där kvällen i juli.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Läs: Domen på nätet


Foto: Polisen

Varukorg