Tonåringar dömda för knivmord i Halmstad

Tonåringar dömda för knivmord i Halmstad

2023-06-18

Knivmord i Halmstad: Två tonåringar dömda

Två tonårspojkar, 16 och 17 år gamla, har dömts till sluten ungdomsvård i fyra år efter ett knivmord som skedde i Halmstad i augusti förra året. Den yngre pojken har döms skyldig till mord, medan 17-åringen har dömts för medhjälp till brottet. Anledningen till mord tros vara en misslyckad narkotikaaffär. 

Narkotikaaffär gick snett

Händelsen utspelade sig efter en misslyckad narkotikaaffär och pantsättning av en elskoter. Tonårspojkarna bestämde sig för att träffa skoterns ägare och de inblandade köparna. Utrustade med knivar samlades de unga killarna på Karl XI-vägen natten mot den 15 augusti 2022. Efter en diskussion eskalerade mötet till våld, där 2 målsäganden blev knivhuggna ett tiotals gånger. En av pojkarna dog på sjukhuset, medan den andra skadades allvarligt.

Det våldsamma mötet

När mötet började sträckte mordoffret ut sin hand för att hälsa på 16-åringen. Men på grund av att offret bar handskar, tolkades gesten fel, vilket ledde till gärningsmannen kände sig kränkt. Som svar attackerade 16-åringen offret med en örfil, som snabbt eskalerade till ett allvarligt bråk. Båda tonåringarna fortsatte med att sticka offret och hans vän i överkroppen, vilket resulterade i allvarliga skador.

Dom i målet

Hade gärningsmännen varit vuxen hade de riskerat ett potentiellt livstidsstraff. Men med tanke på de inblandade pojkarnas låga ålder dömdes de till sluten ungdomsvård under den högsta tillåtna varaktigheten av fyra år. Båda tonårspojkarna är skyldiga att betala skadestånd på totalt drygt 650 000 kronor till dödsboet samt till hans anhöriga och det efterlevande offret.

Ytterligare brott

Utöver knivmordsfallet har 16-åringen även funnits skyldig till grovt vapenbrott och narkotikabrott som begåtts tidigare samma dag i Mariestads kommun, Västergötland. Rätten friade honom dock från två anklagelser om misshandel. I åtalet fanns även anklagelser om att han hotat två vittnen med våld.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

Foto: Polisen

Varukorg