Tonåring från Dalarna döms för mordförsök i Salem

Tonåring från Dalarna döms för mordförsök i Salem

2024-01-11

I ett nyligen avgjort fall har en 16-årig pojke från Dalarna dömts för flera mordförsök, inklusive mordförsök på två personer i Salem. Händelsen, som ägde rum i mitten av mars, resulterade i att två män fick allvarliga skador och behövde sjukhusvård efter en skjutning i ett radhusområde.

Händelsen inträffade runt midnatt den 14 mars. Polisens förundersökning antyder att tonåringen tagit tåget från Dalarna till Salem, där han bröt sig in i en bostad och avlossade flera skott mot de två männen. Dessa män är rapporterade vara släkt med individer från en rivaliserande grupp.

Foto: Tonåringen diskuterar mordförsöket i Salem på Snapchat

Enligt uppgifter från åklagaren kan tonåringen ha agerat på uppdrag av Rawa Majid, ledare för Foxtrot-nätverket i ett uppenbart beställningsmord. Vidare åtalades en 40-årig man för inblandning i händelsen, dömd för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott, med ett tvåårigt fängelsestraff.

Domaren Kian Amraée uttalade i sitt pressmeddelande att brotten som 16-åringen är skyldig till är extremt allvarliga, där mordförsöken i Salem ensamt kunde ha resulterat i livstids fängelse för en vuxen. Tonåringen döms nu till fyra års sluten ungdomsvård, vilket är det strängaste möjliga straffet för en minderårig i sådana här fall.

Denna dom följer efter att 16-åringen även stod åtalad för kidnappning och mordförsök i Haninge, en händelse som inträffade en månad efter skottlossningen i Salem. Utredningen avslöjade att ungdomarna varit intresserade av att utföra mord och diskuterat detta i chattkonversationer som senare använts som bevis i rättegången.

Totalt döms nu tre 16-åringar för brott kopplade till olika skjutningar i Salem, Haninge och Gubbängen. Dessa fall illustrerar en oroande trend bland ungdomar som blir involverade i allvarlig brottslighet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om mordförsöket här

 

Foto: Polisen

Varukorg