Tonåring döms för mord i Hammarby Sjöstad: Inuti fallet

Tonåring döms för mord i Hammarby Sjöstad: Inuti fallet

2023-09-08

Mordet i Hammarby sjöstad: 15-åring döms till ungdomsvård. 


I ett knivmord som utspelade sig i Hammarby Sjöstad har en 15-årig pojke dömts till sluten ungdomsvård i två år, efter ett våldsamt bråk som resulterade i en annan tonårings död.
Den ödesdigra dagen den 26 maj kom ett bråk mellan två jämnåriga tonårspojkar snabbt utom kontroll, som kulminerade i en av pojkarnas knivhugg och död i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Den tilltalade påstod sig agera i nödvärn under polisförhören men nu döms hans till två års sluten ungdomsvård. 

– Le aldrig mot mig igen så där din horunge. Jag kommer skjuta dig, jag svär. Ska offret ha sagt innan han blev knivhuggen. 


Foto: Offret som köper mat några timmar före mordet.

Domstolsförhandlingar och domen


Försvaret, företrädd av advokat Pia Tengvall, menade att den åtalade hade agerat av nödvärn. Trots dessa påståenden slog tingsrätten fast att handlingarna var medvetna och pekade på den kända livsfara potentialen av stickskador på vitala delar av kroppen, enligt vad rådmannen Anna Liljenberg Gullesjö uppgett.

Inte nöjd med domen 


Domen har varit en till besvikelse för den tilltalade, som såg sig själv som ett offer som fångats på fel plats vid fel tidpunkt. Enligt försvarsuttalanden var pojken en vanlig tonåring, tidigare okänd för myndigheterna, som hade reagerat av rädsla under en oprovocerad attack. De betonade att fickkniven som användes inte togs med specifikt för denna händelse.

Mordet i Lumaparken


Händelsen uppdagades strax efter klockan 23 när polisen fick in larm om en allvarligt skadad 15-årig pojke vid Lumaparken, ett känt område i Hammarby Sjöstad. Under natten spärrade polisen av hela parken och samlade in flera vittnesuppgifter som ledde till att ytterligare en 15-årig pojke greps, misstänkt för det som nu kallas "Mordet på 17-åringen i Hammarby Sjöstad". Offret, en 17 årig pojke avled av sina skador strax efter midnatt på sjukhuset, efter att ha ådragit sig flera svåra stickskador i överkroppen.

Sluten ungdomsvård


Medan försvaret argumenterade för nödvärnsrätten, drog domstolen slutsatsen att våldet som den 15-årige åtalade utförde översteg vad som är tillåtet enligt nödvärnsrätten. Brottet rubricerades som mord och standardstraffet för en vuxen är 15 års fängelse. Men på grund av den tilltalades ålder dömde rätten honom till två års sluten ungdomsvård.

Skadestånd till offrets familj


Den dömde 15-åringen åtalades även för ringa narkotikabrott. Ett efterföljande urintest avslöjade spår av THC, vilket tyder på att man nyligen använt hasch, marijuana eller cannabispreparat. Som en del av straffet ska den unge pojken även betala ett skadestånd på 537 158 kronor till den avlidnes familj. 

 

Läs: Förundersökningsprotokoll (FUP) om mordet i Hammarby Sjöstad här.

 

Foto: Polisen

Varukorg