Tolv döms efter derbyupplopp – två får fängelse

Tolv döms efter derbyupplopp – två får fängelse

2024-05-17

Tolv personer döms efter skandalscener i Djurgården och AIK-derby

Tolv personer har dömts efter de våldsamma scenerna under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK den 28 maj förra året. Två av dessa har dömts till fängelse.

Våldsamheter under derbyt

I slutet av matchen mellan Djurgården och AIK urartade situationen på läktarna efter att Marcus Danielson gav Djurgården ledningen. Stolar, knallskott och pyroteknik kastades in, och maskerade personer stormade planen och angränsande läktarsektioner.

Fängelsedomar och frikännanden

Åklagaren hade yrkat på fängelse för 14 av de 16 åtalade, men tingsrätten följde inte åklagarens linje. Tolv personer döms, varav två till fängelse. Den ena får fyra månader för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman, och den andra får fem månader för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Fyra personer frikänns.

Planerade upplopp i chattar

Polisen har beslagtagit telefoner som visar att upploppen var planerade i förväg. I chattmeddelanden framkommer det att kaos var det enda alternativet beroende på matchresultatet. De åtalade diskuterade att avbryta matchen om de förlorade, samt att använda pyroteknik och våld.

Tingsrättens bedömning

Södertörns tingsrätt skriver på sin hemsida att det rörde sig om våldsamma upplopp på båda läktarna och att aktionerna var planerade, vilket bekräftas av chattarna som åklagarna presenterade som bevis. Alla 16 åtalade har tilldelats tillträdesförbud till fotbollsmatcher i 18–24 månader.

 

Läs: Domen om fallet här

Läs: Förundersökningsprotokollet om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg