Tobaksstöld värld miljoner i Malmö - fem män döms till fängelse

Tobaksstöld värld miljoner i Malmö - fem män döms till fängelse

2024-01-08

Tingsrätten beslutar om fängelsestraff och utvisning

Fem män har blivit dömda av tingsrätten för grov stöld av tobak till ett värde av 4,3 miljoner kronor. Händelsen inträffade den 25 juli 2023 i Malmö. De åtalade männen rånade en lastbilschaufför på Aspögatan och överförde sedan tobaken till två hyrda lastbilar.

De fem männen, som greps efter en trafikkontroll där stöldgodset upptäcktes, har alla nekat till anklagelserna. En sjätte person, som hyrde de två lastbilarna, åtalades också för medhjälp men frikändes senare då det inte fanns tillräckligt med bevis för hans delaktighet.

I domen betonar tingsrätten att tillgreppet var välplanerat och att det troligen inte hade kunnat genomföras utan insiderns hjälp. Det finns också tveksamheter kring målsägandens, lastbilschaufförens, agerande och uppgifter. En av de åtalade har till och med hävdat att det var chauffören själv som anlitade dem för att genomföra stölden.

Åklagaren föreslog att handlingen skulle klassificeras som rån, men tingsrätten beslutade att det snarare var fråga om en grov stöld. Rådmannen Sandra Ahrén förklarade att bevisningen var tillräcklig för att fastställa de åtalades delaktighet i stölden, men inte tillräcklig för att bevisa att det var ett rån.

Slutligen dömdes de fem männen till tre års fängelse, och tre av dem, som inte är svenska medborgare, till utvisning.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg