Tjänsteman ledde stor narkotikasmuggling - nu döms fyra personer

Tjänsteman ledde stor narkotikasmuggling - nu döms fyra personer

2024-03-13

Idag har en dom fallit mot en narkotikasmugglingsliga, där en statlig tjänsteman i spetsen nyligen dömts till fängelse. Fyra personer, inklusive en medlem från Hells Angels, har befunnits skyldiga till involvering i en omfattande narkotikasmuggling, med kokaintransporter från Nederländerna och Belgien genom specialanpassade lönnfack i bilar.

Den huvudsakliga personen bakom operationen, en tjänsteman i 45-årsåldern anställd vid en statlig myndighet i Eskilstuna, har tilldelats ett straff på åtta år och sex månaders fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Denna utveckling kommer efter det att fransk polis lyckades avkoda meddelanden från den krypterade appen Sky ECC, vilket ledde till avslöjandet av smugglingnätverket.

Foto: Bild på kokain som de misstänkta skicka till varandra

Förutom den statliga tjänstemannen omfattar de dömda en man i 50-årsåldern som får sju års fängelse för grov narkotikasmuggling. Även en Hells Angels-medlem i 40-årsåldern och en yngre man från Dalarna i 30-årsåldern ingår bland de dömda, med straff på fem respektive fyra års fängelse för flera fall av grovt narkotikabrott.

De inblandade som alla har nekat till anklagelserna, står nu inför konsekvenserna av en omfattande undersökning som belyste deras roller i att distribuera narkotika inom Sverige. Fallet markerar en betydande seger för rättsväsendet i kampen mot narkotikasmuggling, med hjälp av internationellt polissamarbete och avancerad teknik för att knäcka krypterade kommunikationer.

- Med stöd av denna bevisning har tingsrätten ansett det ställt utom rimligt tvivel att en 44-årig man har varit en ledande person i en verksamhet som smugglat och hanterat större partier narkotika. Tingsrätten har dessutom dömt ytterligare tre personer med kopplingar till 44-åringens verksamhet för flertalet grova narkotikabrott, säger Kai Koskela, chefsrådman vid Eskilstuna tingsrätt.

Advokaterna för de dömda har uttryckt besvikelse och föreslår möjligheten till överklagande, vilket understryker den fortsatta rättsprocessen i detta komplexa mål.

– Vi hade en förhoppning om att han skulle bli frikänd. Jag ska prata med min klient så får vi se om vi överklagar, säger Peter Ataseven, den utpekade huvudmannens advokat.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll på nätet

 

Foto: Polisen

Varukorg