Taximord i Enköping - livstid och ungdomsvård för de fem åtalade

Taximord i Enköping - livstid och ungdomsvård för de fem åtalade

2023-11-29

I ett snötäckt naturreservat i Enköping upptäcktes en tragisk händelse som först verkade vara ett självmord. En 26-årig man hittades hängande i ett träd, men snart blev det tydligt att det var frågan om ett mord. Fem ungdomar, inklusive fyra bröder mellan 16 och 19 år samt en 16-årig flicka, har nu blivit dömda för mord och medhjälp till mord av Uppsala tingsrätt.

Fem personer döms

Den 19-årige mannen i gruppen döms till livstids fängelse, medan de övriga fyra ungdomarna döms till sluten ungdomsvård på grund av deras ålder vid brottstillfället. Domen inkluderar en 17-årig pojke och hans 16-åriga bror som båda döms för medhjälp till mord, samt en annan 17-årig pojke och den 16-åriga flickan, dömda för samma brott.

Utredningen visar att mordet planerades som en hämnd för en påstådd våldtäkt anmäld av den 16-åriga flickan mot offret. Denna plan inkluderade att maskera brottet som självmord. Bevisningen i fallet bygger på en kombination av DNA-spår, sms-konversationer och vittnesmål, vilket ledde till de fällande domarna trots brist på direkt bevisning eller erkännanden.


Foto: Ett sms som en av de misstänkta skickade efter att offret var död

Lockade ut offret

Mordet skedde efter att flickan lockat taxichauffören till naturreservatet genom att erbjuda sexuella tjänster i utbyte mot alkohol. Offret, som anlände i en vänns taxibil, ledde till att gärningsmännen kunde genomföra sitt brott. Flickan har i efterhand hävdat att hon trodde att planen enbart var att misshandla mannen, och förnekar att hon visste om mordplanerna.

Domen bygger på indicier

Uppsala tingsrätts ordförande, Lars Holmgård, betonar att det fanns tillräckliga indicier för att fastställa att mordet var planerat och inte ett impulsbrott. Detta fall i Enköping har dragit stor uppmärksamhet till sig, inte bara för dess brutala natur, utan även för de unga åldrarna på de inblandade och det kyliga genomförandet av brottet.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om Taximordet i Enköping här. 


Foto: Polisen

Varukorg