Taxichaufför mördad i Göteborg: Nu åtalas den misstänkte

Taxichaufför mördad i Göteborg: Nu åtalas den misstänkte

2023-07-08

I en tragisk händelse som grep Göteborgs stad sköts taxichauffören Ibrahim Özkan, 37 år, utanför sin bostad i Bergsjön efter avslutat nattpass. Detta brott, som till en början var höljt i osäkerhet, kommer nu gradvis fram i ljuset och ger nya insikter kring mordet på Özkan. Nu åtalas en man född 1989 för mordet.

Misstankarna 


Utredarna plockar noggrant ihop bevis som tyder på ett möjligt samband mellan mordet och en konflikt som involverar en släkting till den anklagade. Själva gärningen tros ha varit överlagd, eftersom den misstänkte hade varit närvarande på brottsplatsen dagen innan händelsen, bara för att få sina planer avbrutna av att en individ oväntat kom, enligt åklagaren.

Planerad mordet:

Händelseförloppet utspelade sig tidigt den 16 oktober när polisen fick flera larm om skottlossning på Teleskopgatan i Bergsjön. Özkan hittades livlös bredvid sitt fordon, efter att ha fått dödliga skador från minst sex skott. Två skott avlossades på nära håll medan han låg på marken. Utredningen tyder på en noggrann planeringsprocess som ledde fram till mordet.

Genombrott i utredningen:


Efter veckor av obevekliga ansträngningar fick utredarna ett genombrott i fallet. Närheten till brottsplatsen gav viktiga bevis, inklusive en penna, keps och papper med DNA från en 33-årig man. Övervakningsfilmer avslöjade vidare att den misstänkte hade burit den ovan nämnda kepsen bara en timme före dödsskjutningen. Dessa fynd tyder på en svag koppling mellan den anklagade och Ibrahim Özkan, som specifikt antyder en "oenighet" eller en upplevd konflikt med offrets bror.

Band och spänningar:
Den misstänkte hävdar att hans liv skadades av en släktings handlingar och hävdar att mordet var en hämndaktion. Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson håller med om denna tolkning, vilket tyder på motivet bakom brottet. Den misstänktes närvaro nära brottsplatsen, i kombination med den dokumenterade fiendskapen, stärker utredarnas hypotes.

Gripande och utlämning:


Den misstänkte 33-åringen flydde från platsen och sökte skydd i Tyskland, där han greps ungefär en månad senare. Men på grund av rättsliga förfaranden tog det sex månader innan utlämningsprocessen förde honom tillbaka till Sverige. På torsdagen åtalades den åtalade formellt för mord och grovt vapenbrott.
Enligt utredarna reste den misstänkte 33-åringen medvetet från Tyskland till Sverige under en fyradagarsperiod i oktober, enbart för att verkställa brottet. Den misstänkte hävdar att den här resan var avsedd att hämta ut ett pass på polisstationen i Alingsås, även om syftet inte är uppfyllt, enligt Treiberg Claeson.

Selektivt minne:
Under hela utredningen har den åtalade varken erkänt eller förnekat brottet. Den misstänktes förklaringar har i bästa fall varit fragmentariska och ofta åberopat minnesförlust som ett försvar.

 

Läs: Förundersökningsprotokoll om taximordet

Varukorg