"Svenska Tinderbedragaren" döms till fängelse

2024-05-28

Den man som pekas ut i TV4-dokumentären "Den svenska Tinderbedragaren" har dömts till två och ett halvt års fängelse. Dokumentären visade hur mannen utfört romansbedrägerier mot flera kvinnor.

Bakgrund och bedrägerier

I TV4-dokumentären "Den svenska Tinderbedragaren" som sändes förra hösten, beskrev flera kvinnor hur de blivit bedragna av mannen. Han har enligt anklagelserna lurat till sig över en och en halv miljon kronor genom dessa bedrägerier. Mannen har även försökt utpressa en av kvinnorna.

Rättsligt efterspel

Mannen, som är i 35-årsåldern, har stått åtalad för flera fall av bedrägerier och försök till utpressning. Tingsrätten har nu dömt honom för tre fall av grovt bedrägeri, två fall av bedrägeri, egenmäktigt förfarande, försök till utpressning samt grovt bokföringsbrott.

Skadestånd och näringsförbud

Utöver fängelsestraffet har mannen ålagts att betala två miljoner kronor i skadestånd till sina offer. Han har också fått ett femårigt näringsförbud. Tingsrätten konstaterar i domen att mannen systematiskt har träffat kvinnor via internet, inlett relationer med dem och sedan förmått dem att ta lån och överföra pengar till honom. Detta mönster visar på en planering och förslagenhet som har påverkat straffvärdet negativt.

Advokatens kommentar

Mannens advokat har meddelat att de kommer att gå igenom domen noggrant tillsammans nästa vecka. Därefter kommer de att besluta om de ska överklaga domen.

 

Läs: Domen här

Läs: Förundersökningsprotokoll om fallet här

 

Foto: Polisen

Varukorg